© Olivia Nepper Winther

Alt det vi ikke troede, at vi ville savne ved Roskilde Festival

Aflysningen af samtlige danske festivaler har fået redaktionen på Costume til at tænke over alt det, vi savner ved at tage på Roskilde. Og det kommer faktisk bag på os, at det er netop disse ting, vi savner allermest.

Lugten af tis, uhumsk mennesker og øl i litervis
Den mur af tung lugt, der rammer en, når man første gang krydser grænsen mellem civiliseret verden og Roskilde Festival, er ikke rar for næseborene. Men samtidigt er den indbegrebet af Roskilde, og i lugten ligger også forventningens glæde med udsigt til fest, koncerter og gode minder, og derfor bliver det faktisk helt trist, at næsen i år skal forskånes for den helt særlige lugt af Roskilde Festival.

At løbe tør for strøm på mobilen
Det kan være noget så stressende, når mobilens hårdtprøvede energiladning dør, og det pludselig ikke er muligt at få fat i vennerne og høre, om de står i C eller L. Men åh hvor er der også noget befriende ved at være et sted, hvor så mange sjove ting sker oveni hinanden, uden at kunne blive kontaktet af nogen. Hvis man skal go with the flow, er det da på Roskilde.

At vågne i et telt med tømmermænd
Munden er tør, luftmadrassen flad og bassen fra nabolejrens højttaler har lydt siden klokken 5 i morges, men ved siden af dig ligger din veninde med lige så mange tømmermænd og lige så meget glimmer i ansigtet som dig. Og selvom du måske i første åndedræg drømmer dig hjem til din nyredte seng, er det faktisk ret fantastisk at ligge side og side og mindes aftenen forinden for derefter sammen at kæmpe sig hen til fællestoiletterne og videre ud på mission 'kanelsnurre fra Meyers'.

At drikke varm pap-hvidvin til overpris
Du kan få meget bedre vine til samme pris i Irma eller den lokale vinhandler som Roskilde Festivals ubekendte hvide drue, der ofte nydes direkte fra kartonens plastiktud. Til gengæld følger en eminent udsigt til og lyd af Orange Scene automatisk med i prisen, og det kan en perfekt afkølet Chablis eller Sauvignion altså sjældent slå.

At ramme femtedagen uden hårvask
Okay, det er ikke decideret lækkert, men faktisk kan kombinationen af overforbrug af tørshampoo og en mere skødeløs tilgang til dit hår faktisk ende ud i et ret fedt 'beach/70-look'.

At stå i kø
En stor del af at være på Roskilde er at stå og vente. På mad, på koncerter, på toget, på at få lov til at tisse. Og selvom al den venten kan føles som tidsspild, så er det også tit lige her i køen, at du falder i snak med den sjove australier, som pludselig bliver din aftens bedste ven, eller du får øjenkontakt med en gammel bekendt og – hvilket du sikkert aldrig havde gjort uden for festivalpladsen – du falder vedkommende om halsen og deler alt fra koncerttips til vodka i vandflaske.

At have festivalblues
Der er intet sjovt ved den følelse af tomrum, som første dag efter en uge konstant omgivet af mennesker og larm giver. Men den er trods alt at foretrække end slet ikke at skulle afsted.

At komme væk fra hverdagens luksus åbner ens øjne på ny
Efter en uge med lunkne dåseøl fra forteltet, god mad udenfor rækkevidde af ens telt og konstant pres på blæren, sætter man igen pris på at kunne åbne et køleskab, hver gang man keder sig, samt at gå på toilettet (og trække ud), når det passer én – og endda kunne tænde lyset, når man ikke kan finde sin telefon. Det er de små glæder.