© @fannyekstrand

Boglisten: Disse bøger skal du læse i din sommerferie

Mangler du en roman at fordybe dig i på ferien? Læs med, når forfatteren, skuespilleren og kunstneren hver især deler deres bedste anbefalinger til ferielæsningen.

Uanset om ferien inkluderer en rejse sydpå eller en tur rundt i det danske land er sommerferien det oplagte tidspunkt at fordybe sig i en god bog.

Hvilke bøger der er worth the hype, og hvilke du ikke behøver åbne kan dog være lidt af en jungle. Vi har derfor allieret os med tre kulturpersonligheder, og spurgt dem hver især om, hvilke bøger de vil anbefale andre at dykke ned i på ferien.

Læs med, når forfatter Anne Mette Kirk, skuespiller Dia Jovanovic og kunstner Josephine Andrédottirs deler titlerne på deres favoritbøger.

© Luka Rone

Forfatter Anne Mette Kirk anbefaler

Siri Hustvedt: Det jeg elskede
Det jeg elskede af Siri Hustvedt udkom i 2003, hvor jeg slugte bogen og stod forandret tilbage. Siden da har jeg genbesøgt den hjerteskærende fortælling et utal af gange. Der er så mange lag i romanen, som på samme tid begavet beskriver kunstnerlivet i New Yorks Soho, smertefuld menneskelig lidelse alt imens der på smukkeste vis trækkes tråde til kriminalgenren. Ved hver eneste genlæsning opdager jeg nye genialiteter, og jeg kan simpelthen ikke anbefale mesterværket nok.

Emili Bergman: På undersiden af dagen
Litteraturpriserne og nomineringerne hagler fortsat ned over Emili Bergmans debutroman På undersiden af dagen, og det er mere end velfortjent. Romanens fortæller Anna er rejst til Frankrig for at arbejde som aupair, men mest for at slippe for sin egen familie. Som hjælpende hånd i en husholdning, kommer Anna uhyre tæt på de fremme mennesker, hun tjener, men forbliver samtidigt en nøgtern iagttager. En formidabel roman om dynamikker mellem mennesker og grænser af den usynlige slags. Læs, læs, læs, du vil ikke fortryde det!

Skuespiller Dia Jovanovic anbefaler

Anna Gavalda: 'Je voudrais que quelqu'un m'attende quelque par' ('I Wish Someone Were Waiting for Me Somewhere')
Jeg er kæmpe fan af Anna Gavalda. Jeg har læst hendes værker et par gange nu, ganske enkelt fordi jeg elsker hendes vibe. Hendes arbejde er så fantastisk ubesværet og poetisk på samme tid. Denne bog har jeg dog en særlig tilknytning til – og tro det eller ej, så er det hendes første publikation, som ramte en million kopier. Det er en samling på tolv noveller, og Gavalda tager dig virkelig med på en vidunderlig rejse af forskellige liv – og hvordan ting kan ændre sig på et split sekund.

Delia Owens: 'Where the crawdads sing'
Lige nu er jeg selv i gang med Delia Owens' Where the crawdads sing. Jeg føler, at alle vitterligt læser den for tiden, og jeg var hurtig til selv at hoppe med på trenden. Historien følger to tidslinjer, der overlapper hinanden. Jeg er ikke selv kommet længere end den første tidslinje, men jeg er allerede så forelsket i den, fordi den har lært mig meget omkring amerikansk historie og kultur – et ret så ukendt område for mig, inden jeg begyndte på romanen.

© Isa Jacob

Kunstner og designer Josephine Andrédottir anbefaler

Kristin Marja Baldursdóttir: 'KARITAS, Uden titel' bind 1 og 'KARITAS, Kaos på lærred' bind 2
To fantastiske romaner, der handler om en Islandsk kvinde og hendes kamp som kunstner i en tid, hvor kunst ikke ansås for at være et rigtigt arbejde. Historien starter i 1915, og vi følger hende igennem barndommen, hendes tid på Det Kongelige Danske Kunstakademi, udfordringen med at få børn i en tidlig alder, og stadig prøve at overleve som kunstner med børn og en sømand, der altid er på havet. Bøgerne er letlæselige, og jeg havde svært ved at lægge dem fra mig igen, da jeg først var gået i gang. De mange lag om kærlighed, eventyrlyst, længsel efter mere, livets med- og modgang gør dem oplagte at tage med på ferie.

Pia Tafdrup: 'Berøring af hud'
Forfatteren Pia Tafdrup beskriver de ting, vi udsættes for i hverdagen, men som vi ikke altid tænker over eller ofte tager for givet – de små momenter af lykke. Jeg elsker bogen i forhold til mit eget fag som kunstner og designer – det er så sanseligt, materialeundersøgende og poetisk. De fleste kan nok huske følelsen af, hvordan en særlig plante dufter, smagen af stål, eller det at tage hænderne i lommen og finde en genstand, der vækker et minde til live. Og det er netop det som bogen minder mig om, alle de små, sanselige ting, der betyder noget. Og som er med til at skabe og forene os.