Dokumentarfilmen Skål - CPH:DOX
© Troels Rasmus Jensen

Costume Ajour: Arkitektoniske perler og fortællinger om kærlighed

I uge 16 kan du blandt andet se frem til en rørende dokumentar om at finde sig selv, et gensyn med en af Danmarks yndlingsforfattere og en række smukke fortællinger om kærlighed.

Endelig er det, vi alle har ventet forventningsfuldt på, sket: Genåbningen af Danmark er officielt skudt i gang, og fra onsdag 21. april kan blandt andet landets museer, kunsthaller og biblioteker atter slå dørene op efter flere måneders nedlukning.

Uanset om du ikke kan vente med at komme ud i 'virkeligheden', eller om du bare trænger til at flade ud på sofaen, er der masser af gode kulturnyheder til dig i uge 16. Vi har samlet nogle af de bedste her.

Performancefilm hos SMK

Da Burberry løftede sløret for deres SS21-kollektion, skete det mellem grønne træer i en skov et stykke uden for London. Settet var skabt i samarbejde med den anerkendte tyske performancekunstner Anne Imhof og var et bevis på den magi, der kan opstå, når mode og kunst forenes.

Nu kan du opleve Anne Imhofs første store filmbaserede værk på Statens Museum for Kunst, som i x-rummet – SMK's platform for samtidskunst – præsenterer den 3,5 time lange film SEX – et værk, der består af kombinerede optagelser fra Imhofs SEX-performance, der blev opført på Tate Modern i London i 2019. Her udforsker hun de flydende grænser mellem binære kategorier – mand og kvinde, oppe og nede samt nat og dag.

'SEX' vises på Statens Museum for Kunst fra 21. april til 29. august 2021. Find praktisk information om coronapas og booking af timeslots her.

There's no place like home

Et gemmested blandt guavatræer og med udsigt over det vestlige Indiens bjerge. En gazebo-lignende glaskonstruktion i en fyrretræsskov nær Madrid. Og et minimalistisk sommerhus i forreste række til Stillehavet. Det er blot nogle få af de utrolige hjem, du bliver inviteret med ind i gennem Taschens nye bog Homes for Our Times. Oplev nogle af vor samtids vildeste arkitektoniske perler, og tag med på en rejse til nogle af de smukkeste destinationer, verden har at byde på.

'Homes for Our Times' kan købes hos Taschen.com. Cirka 149 kroner.

Anne Imhof på SMK

Oplev Anne Imhofs performanceværk SEX på SMK fra 21. april.

© Anne Imhof / Galerie Buchholz

Ny roman fra Leonora Christina Skov

Da Leonora Christina Skovs autofiktive roman Den, der lever stille udkom i 2018, blev hun hædret med boghandlernes pris, De Gyldne Laurbær, for sin skildring af opvækst, provinsliv og frigørelse. Nu er hun tilbage med opfølgeren, Hvis vi ikke taler om det, som er den faktiske historie om alle årene, der gik forud for hendes forrige fortælling: Om at springe ud som lesbisk og leve med sine forældres fordømmelse, at kæmpe for at slå igennem som forfatter og at finde sin plads i verden.

'Hvis vi ikke taler om det' udkommer 22. april hos Politikens Forlag. 300 kroner.

Stort kærlighedstema

Foråret er for alvor landet, og det fejrer vi hos Costume ved at sende vores nye magasin på gaden.

Denne gang har vi fokus på kærlighed, og du kan blandt andet læse et stort interview med influencer Emili Sindlev og Mads Emil Møller, som fortæller om at blive forelskede ved første blik, om at dele ud af deres forhold på Instagram og om de udfordringer, der kan følge med, når man har to vidt forskellige personligheder.

Læs også vores interviews med en stribe passionerede personer, som elsker deres fag – blandt andet guldsmeden Torben Hardenberg, hvis værker er udstillet på Louvre, og digteren Naiha Khiljee, der har skabt sin egen plads i verden gennem sine ord.

Costume 3 er på gaden 22. april og kan købes hos din nærmeste kiosk eller læses på appen Wype. Du kan også abonnere på Costume og fremover få sendt magasinet direkte til din postkasse for kun 39 kroner per udgave her.

En fortælling om at bryde ud

Fra 21. april til 12. maj løber dokumentarfilmsfestivalen CPH:DOX af stablen, og igen i år kan du glæde dig til en række nye, spændende film, der kaster lys over problematikker eller skildrer menneskeskæbner.

Se blandt andet filmen Skål af Cecilie Debell og Maria Tórgarð, der er en coming of age-historie om unge mennesker, der forsøger at finde frem til deres 'ægte' selv, mens de jonglerer med forventninger fra samfundet, deres forældre og omgangskredsen – blandt andet fortalt gennem Dania, som er vokset op i et lille kristent, konservativt samfund på Færøerne, hvor alle holder øje med hinanden.

CPH:DOX løber af 21. april til 12. maj. Du kan købe billetter til at se film online på streamingplatformen Doxonline.dk her.