
Dea Trier Mørch: Udstillingen, du ikke må gå glip af
Den danske kunstner og forfatter dækker et emne, som er forbløffende fraværende i kunst og bøger. Her kan du møde en af 70'ernes vigtigste kvindestemmer
AfHvor døden er et udbredt kunstnerisk tema, er fødslen forbløffende fraværende i kunsten – især set fra kvinders synspunkt, hvor absurd det end måtte lyde. Derfor er kunstner og forfatter Dea Trier Mørchs arbejde stadigvæk så vigtigt – hun viser blandt andet det lille, sorthårede barn på vej ud af sin mors skød og fortæller om kvinders oplevelse af fødsler. Fra 17. januar til 28. april udstiller Louisiana hendes grafiske værker i en samlet præsentation som led i udstillingsserien Louisiana on Paper.
Livet på en fødegang
Med romanen Vinterbørn (1976) fik Dea Trier Mørch sit folkelige gennembrud som en af den socialistiske feminismes væsentligste kunstneriske stemmer. En kollektivroman, hvor barselsgangens fokus på kroppen og fødslen udvisker sociale skel og for en stund binder mennesker sammen om dét fælles vilkår at skabe nyt liv. Fortællingen cementerede sig i den folkelige bevidsthed, ikke mindst i kraft af de enestående illustrationer: linoleumssnit der nærværende og præcist skildrede livet på hospitalet. Et nyfødt barns sorte blik. En gravid krop, nøgternt registreret i sort stregtegning. Et hoved, der passerer ud af en kvindes skød.
Det er let at forveksle Dea Trier Mørchs nøgterne stil og direkte form med banalitet – men netop i den direkte skildring ligger det banebrydende ved hendes værk. I serien Vinterbørn kommer et lille hoved med sort hår og sammenkrøllet ansigt til syne fra en kvindes skød og hjælpes ud af et par handskeklædte hænder. Det er sådan, vi kommer ind i verden: gennem kroppen og med hjælp fra andre. De enkle men velvalgte linjer styrer vores blik i en særlig retning – de inviterer os til at se på verden og livet i et særligt perspektiv. Med sine billeder af fødende kvinder føjer hun et kapitel til kulturens visuelle vokabular, som har været forbløffende ufortalt. For hvor døden er et udbredt kunstnerisk tema, så er fødslen, vores vej Ind i verden, som en af hendes serier hedder, forbløffende ufortalt i kunsten. Madonnalignende mødre med sunde babyer er et udbredt motiv, men selve fødslen? Selv i dag, hvor vores visuelle kultur vrimler med spredte kvindeben, er det ganske sjældent, at en baby stikker hovedet ud.