© Imdb / When they see us

Disse film og serier ruster dig til kampen mod racisme

Se, lyt og lær.

Verden mødes for tiden i protester mod racisme, og den offentlige samtale handler blandt andet om, hvordan vi kan og bør tage aktiv afstand til racisme. Det gør vi blandt andet ved at konsultere værker, der ruster os til at forstå racistiske strukturer i samfundet, i historien, i sproget og i vores væremåder.
Vi har samlet en række bud på film og serier, der gør netop det, og du kan også læse op på emnet med disse anti-racistiske bøger.

The Hate U Give (2018)

Efter en pistol bliver affyret til en fest, kører Starr Carter og hendes bedste ven Khalil hjem og bliver stoppet af politiet på vejen. Khalil bliver bedt om at træde ud af bilen og bliver skudt og dræbt af politimanden. Efterfølgende spreder historien sig til hele USA. Filmen fra 2018 er en påmindelse om den politivold, der karakteriserer USA.

Se den på Viaplay.

I Am Not Your Negro (2016)

Dokumentaren I Am Not Your Negro er instrueret af Raoul Peck og er baseret på forfatter og samfundskritiker James Baldwins ikke færdiggjorte manuskript til bogen Remember This House. I dokumentaren undersøges racismens historie i USA blandt andet gennem Baldwins minder om borgerrettighedsforkæmpere som Medgar Evers, Malcolm X og Martin Luther King Jr., som han kendte personligt.

Se den på DR.

© Imdb / Do the Right Thing

Danmarks sønner (2019)

Leder du efter et dansk udgangspunkt for snakken om behandlingen af og retorikken i forbindelse med minoriteter, er instruktøren Ulaa Salims Danmarks sønner et bud. Den politiske thriller udspiller sig i 2025 efter et terrorangreb på Nørreport Station, hvor den nationalistiske politiker Martin Nordahl spås en kæmpe sejr ved det kommende folketingsvalg. Samtidig følger vi den unge Zakaria, der formet af sine oplevelser med hadet i Danmark bliver en del af en radikaliseret undergrundsgruppe.

Se den på Viaplay.

Do the Right Thing (1989)

På væggen i Sal’s Pizzeria, i et område af Brooklyn, hvor der bor overvejende sorte mennesker, hænger billeder af stjerneskuespillere. Hvide stjerneskuespillere. En glohed sommersøndag sætter en af butikkens sorte kunder spørgsmålstegn ved manglen på repræsentation af næsten alle stedets kunder, sorte mennesker, på den hvide væg. Og den diskussion udvikler sig til et mord. Spike Lees klassiker er 31 år gammel, men kunne være lavet i dag, og behandler emner som racisme, politivold og protester.

Se den hos Det Danske Filminstitut.

© Imdb / When they see us

Den 13. forfatningsændring (2016)

I USA er der fem gange større risiko for, at du ender i fængsel, hvis du er sort, end hvis du er hvid. Netflix-dokumentaren Den 13. forfat- ningsændring afdækker fængselssystemet i USA, kriminaliseringen af afroamerikanere og USA’s fængselsboom og viser, hvordan det er med til at reproducere racisme og kriminalitet.

Se den på Netflix.

When They See Us (2019)

I fire afsnit skildrer Netflix-serien, hvad der skete med fem drenge fra Harlem — Korey Wise, Kevin Richardson, Antron McCray, Yusef Salaam og Raymond Santana — der i 1990 blev uretfærdigt dømt i en sag om voldtægt af og overfald på den 28-årige Trisha Meili i Central Park. Vi ser med, når politi og anklagere traumatiserer drengene og bøjer loven for at få dem til at tilstå noget, de ikke har gjort. Baseret på en sand historie.

Sen den på Netflix.