© Fanny Ekstrand

Er denne 1980'er-ret tilbage på madscenen?

Tendenser kommer og går, også inden for den kulinariske verden – og lige for tiden er der en helt bestemt og nostalgisk ret, som lader til at have fået et comeback.

Rejecocktail fra 1970'erne, fondue fra 1980'erne og raclette fra 1990'erne. Har du også bemærket, at flere af de forgangne årtiers mest populære retter er begyndt at dukke op igen på den kulinariske scene og i dit Instagram-feed?

Ligesom modebilledet bliver restaurantlivet også påvirket af tendenser – for nogle år siden var det for eksempel burrataen, der var fuldkommen uundgåelig på både Instagram og hos samtlige restauranter og vinbarer.

På det seneste er det dog en gammel kending fra 1970-80'erne, som er begyndt at dukke op flere steder: nemlig ostefondue.

På Instagram er det blandt andre Blanca Miró, influencer og fashion director hos Vasquiat, samt influencer og grundlægger af mediet Hobnob Fanny Ekstrand, der er med til at sætte ostefondue på dagsordenen. Og ifølge Christophe Ganthier, indehaver af delikatesseforretningen La Fromagerie på Østerbro, er det ikke kun på de sociale medier, at retten har fået en renæssance. Han oplever nemlig også selv en stigende efterspørgsel på råvarer til retten i sin forretning.

"Ostefondue er i den grad kommet tilbage. Jeg oplever, at folk i stigende grad kommer ned i forretningen og spørger om oste til fondue. Før i tiden var fondue noget, folk havde fået på skiferie, hvorefter de lavede det en enkelt gang derhjemme efterfølgende, men i løbet af de seneste to år er det blevet en mere og mere normal spise – selv på helt almindelige hverdage,” siger Christophe Ganthier.

Det er ifølge Christophe Ganthier ikke helt tilfældigt, at det netop er fondue, som har fået et comeback. Konceptet taler sig nemlig ind i en tendens, der præger den gastronomiske scene i øjeblikket: social dining.

Hvorfor tror du, at lige netop fondue er blevet så populært?
"Det er nemt, simpelt og hurtigt at lave. De fleste mennesker kan lave det, fordi det blot kræver nogle gode oste, der skal opvarmes, og lidt tilbehør, som man kan dyppe i osten. Det er en hyggelig ret, hvis man har gæster på besøg, fordi det hele kan forberedes i løbet af 10 til 15 minutter, og så tilbereder man maden sammen inde ved bordet. Det er afslappet, fordi man kan tage det i sit eget tempo, og fordi ingen behøver at stresse frem og tilbage fra køkkenet, som når man skal forberede en tre-retters menu. Alle kan sidde ned hele aftenen og koncentrere sig om at nyde det. Derudover er der bare virkelig mange, som elsker ost,” siger Christophe Ganthier.

Han sammenligner fonduens genopståede popularitet med modetendenser: De er populære i noget tid, inden de forsvinder i en længere årrække for til sidst at vende tilbage igen.

"Jeg tror, at retten døde lidt på et tidspunkt, fordi det var de ældre generationer, der kendte til fondue, og som ikke gad det længere. Men i takt med at den yngre generation har fået øjnene op for delemad, er det blevet populært igen,” siger han.

Selvom han ved, at efterspørgslen nok på tidspunkt vil aftage igen, er Christophe Ganthier sikker på, at vi ikke har set det sidste til retten endnu.

"Fondue vil nok være populært de næste 5-10 år. Folk er blevet bedre til at købe specialvarer med hjem fra de forskellige delikatessebutikker, der popper op rundt omkring, og lave mad derhjemme med kvalitetsråvarer frem for kun at spise ude. Det er netop oplagt at gøre med fondue, som ikke er på menukortet så mange steder,” siger Christophe Ganthier.

Der er dog forskel på den fondue, vi så i 1970-80'erne, og den vi ser i dag.

"Retter, vi tidligere har set, kommer tilbage – bare i bedre kvalitet og med mere finesse. Ligesom med rejecocktail, som også er blevet populær igen: I dag køber man ordentlige rejer, laver selv en mayonnaise og kommer måske lidt chili i. Fonduen er også vendt tilbage i en bedre kvalitet. Før købte man måske oste i supermarkederne, mens man nu køber dem hos ostehandlerne, hvor man kan få de helt korrekte ostesammensætninger. Folk går i dag ikke kun efter at spise, de går også efter kvalitet. Og det er forskellen på før og nu,” siger han.

Vil du selv prøve kræfter med fondue, er der flere muligheder. Du kan eksempelvis enten gå efter at lave en fransk fondue, hvor du skal bruge en sammensætning af emmenthaler, comté og gruyere, eller du kan give dig i kast med en fondue som i Schweiz, hvor det er sammensætningen af ostene vacherin fribourgeois og gruyere, som er foretrukken. Til begge slags fondue anbefaler Christophe Ganthier et godt brød og en flaske hvidvin fra Savoie.