Har du det luksus?

Tænker du på designertasker, når du hører ordet luksus? Måske østers og champagne? Eller al tid i verden uden iPhones? Luksus er mange (overraskende) ting

Foto: Vogue Russia

Foto: Vogue Russia

Et mærkeligt sæt har været i London hele sommeren. Et ur uden visere og et kompas uden retning har ligget på et gråt klæde lige til at tage med på tur.Time for Yourself hedder værket, som har været en del af udstillingen What is Luxury på det engelske museum V&A.

Det ved første øjekast ubrugelige ur og kompas viser, hvordan luksus kan være at gå retningsløst rundt i naturen i en tid med rutiner, masser af planlægning og en iPhone konstant inden for rækkevidde.

“Det er næsten umuligt at fare rigtigt vild i dag. Det ville kræve en stor indsats at opleve den luksus,” siger kunstneren bag, Marcin Rusak.

Rundt omkring i luksusudstillingen var der masser af andre bud på, hvad luksus egentlig er. En hat i guld. En portugisisk kongekrone. En indisk elefantridningsstol. En dna-maskine, der viser privatlivet som luksus.

Værket Time For Yourself af Marcin Rusak

Luksus er så mange ting i dag. Hvis du slår det op i en ordbog, betyder luksus overdådighed. Hvis du spørger en ekspert, er det det modsatte af nødvendighed. Og hvis du søger på hashtagget luxury på Instagram, får du måske den folkelige, den demokratiske forståelse af luksus.

Her er både feriebilleder med palmebaggrunde og Hermès-tasker. Her er dyre biler, vejrmøller på stranden, isvafler, lejligheder, solnedgange, diamanter, cigarer, ure, natur. Men skal vi definere det helt kort, handler luksus om begær, fortæller lektor i design, Erik Hansen-Hansen, der forsker i luksusmode:

“Skal vi skære ind til benet, er luksus bredt begæret i sin samtid, men ikke bredt besiddet. Det er noget, mange gerne vil have, men som ikke mange har,” siger han.

Psst ... 15 luksuriøse fund til dit hjem

Lukus begynder der, hvor behovet slutter

Når flere og flere får fat i det, rykker begrebet sig. For eksempel var en bil engang en stor luksus, men i dag ser næsten alle amerikanerne den som en nødvendighed. Jovist, der findes de vildeste luksusbiler, men bilen som genstand er ikke længere luksus.

Luksusbegrebet ændrer sig ikke over tid, men det gør de ting, vi anser som luksuriøse. Du er for eksempel nok gået hen til en vandhane i løbet af dagen og har åbnet for det rene vand. Tænkte du over, at det var en luksushandling? Nej, vel? Det var det engang.

“For 300 år siden var håndvasken et luksusobjekt. I dag ser vi den som en social nødvendighed. En periodes luksus kan være en anden periodes nødvendighed,” siger Erik Hansen-Hansen.

Til gengæld har vi ikke behov for dyr champagne – derfor er det luksus.

“Luksus begynder der, hvor behovet slutter. Se det som en mønt; den ene side er luksus, den anden er behov,” siger Erik Hansen-Hansen.

Luksus er nydelse. Noget, der gør livet bedre.

“Vi forestiller os at ved at besidde eller forbruge det, får vi en stærk fornøjelse. Og den fornøjelse kan være kropslig, hvis vi spiser noget lækkert, eller det kan være status, hvor vi signalerer noget til verden. Der er flere niveauer – både det indre og det ydre.”

Udstillingen What Is Luxury på det engelske museum V&A

Udskældt luksus

I dag er de ypperste luksusvarer svømmepøler, champagne, østers, pret-a-porter-mode, smykker og ure i guld, overnatninger på femstjernede hoteller, besøg på luksusrestauranter som Noma, lystyachter og privatfly, siger Erik Hansen-Hansen.

Allerhøjest i luksuspuljen er Hermès, der siden 2011 har mere end fordoblet deres aktieværdi.

Og generelt stryger den materielle luksus faktisk derudad med nye kunder fra Kina, Rusland og Mellemøsten, hvis penge ryger direkte ind i luksusmaskinen. Luksusforbruget stiger. Men igennem tiden har masser af negativitet fulgt luksusbegrebet.

Psst ... Shoppelysten? Her er Københavns bedste luksusbutikker

“Luksus har typisk været udskældt og udsat for moralsk fordømmelse. Det kommer helt tilbage fra grækerne, hvor nogle filosofiske retninger så ned på luksus, fordi mennesker ikke skulle beskæftige sig med noget så simpelt som fysiske sanser. Man skulle alene ophøje sig med rationel tænkning.

Inden for kristendommen har der også været retninger, hvor man tog afstand fra det pyntede, og tiggermunkene skulle ligefrem være fattige og levede i askese.

I nyere tid har marxister og socialister været imod luksus, fordi ingen burde kunne nyde luksus, når ikke alle havde de helt basale behov opfyldt,” siger Erik Hansen-Hansen.