Hele verden takker Skam: “Jeg er homo og jeg skammer mig ikke”
© Nrk

Hele verden takker Skam: “Jeg er homo og jeg skammer mig ikke”

Folk fra alle verdenshjørner udtrykker deres taknemmelighed over for Skam. Serien har nemlig ikke bare underholdt – den har hjulpet flere til selvaccept og et bedre liv

“Jeg er bipolar. Tak, Skam, for Even og hans historie. Jeg er homo og jeg skammer mig ikke.”

Sådan lyder et af de mange personlige indlæg, som udgør hjemmesiden Thankyouskam.com, hvor folk fra hele verden deler historier om Skams positive indvirkning på deres liv.

Skam er nemlig langt fra blot endnu en hypet ungdomsserie; Julie Andems fortælling om en flok gymnasieelever med vidt forskellige baggrunde, op- og nedture har givet genlyd i resten af verden, og seriens sublime format med skiftende hovedperson i hver sæson danner grobund for, at flere kan finde en karakter at spejle sig i.

Personlige beretninger

Seriens mangfoldighed går igen på Thankyouskam.com, hvor indlæggenes afsendere kommer i alle aldre, størrelser, nationaliteter og seksuelle orienteringer.

Skam har ændret mit verdenssyn og fået mig til at føle glæde og håb på ny. Jeg er ikke den samme person, som jeg var, da jeg begyndte at se serien,” skrev en 16-årig fra Thailand 27. juni. Samme dag udtrykte 15-årige Emily fra Irland også sin kærlighed til serien, der hjalp hende til at springe ud som homoseksuel:

“Jeg har altid vidst, at jeg var anderledes end andre piger og følte altid, jeg burde være vild med nogen, selvom jeg ikke følte noget for de drenge, mine venner kunne lide. Juleaften sprang jeg ud som homoseksuel over for min far … Jeg kunne relatere til Isaks kamp med at finde sig selv, og det hjalp mig med mine egne kampe, og jeg vil evigt være taknemmelig over for Julie (Andem, red.) og Tarjei (der spiller Isak, red.) for at skabe sådan en smuk karakter.”

Vil du dele din historie?

Ovenstående er blot tre af flere hundrede personlige indlæg fra alle verdenshjørner, som er samlet lige her.

Thankyouskam.com opfordrer alle til at dele deres Skam-historie eller sige tak til teamet bag serien. Hvis du vil tage del i fællesskabet, kan du skrive en post her.

Alt er (virkelig) love.