Skam Noora og William, sæson 2, Nrk
© NRK

Her er vores bud på den næste hovedperson i Skam

Alle konspirerer om, hvilke øjne vi skal opleve den norske ungdom igennem i 4. sæson af Skam. Vi sætter alle vores penge på én pige – og det er ikke Sana

Lige siden den fjerde sæson af Skam blev bekræftet tidligere på måneden har snakken gået på, hvem der mon er den nye hovedperson. Og her behøver vi vel slet ikke at tale om, hvor GENIALT det er, at hovedpersonen helt unikt skifter fra sæson til sæson? Det er vi alle med på.

Hvad, der gør dette skift endnu mere særligt, er fortælleteknikken: Det handler nemlig ikke blot om en hovedperson, der udskiftes, men om en synsvinkel, der bliver en helt anden. Noora er for eksempel tre vidt forskellige personer i sæson et, to og tre, fordi vi oplever hende gennem tre forskellige sæt øjne: Evas, Nooras egne og Isaks.

De oplagte valg

Der er mange, der spår Sana til at blive den næste hovedperson, Eskild eller måske endda Even, men vores bud går i en helt anden retning.

Da Noora i sæson to blev hovedperson, havde hun i hele sæson et været omspundet af en smule mystik og hemmelighed. Tænk for eksempel på det første møde mellem Eva og Noora til festen, hvor de taler sammen i baren. På deres først tekstbeskeder, og hvordan hun opbygges som den kølige veninde i flokken.

Da synsvinklen skifter til Isak i sæson tre, er det ligeledes med en vis interesse fra publikum: Er han homoseksuel, hvorfor foranlediget han bruddet mellem Eva og Jonas og hvad er hans baggrund. Vi ved kun meget lidt om ham.

Derfor vil hovedpersonen i fjerde sæson også være en, som vi har mødt og fundet interessant i en eller flere af de tidligere sæsoner – men samtidig en, som vi ikke kender særlig godt.

Vi vil lære dig at kende

Vi præsenterede jer tidligere i år for tredje sæsons nye ansigter, og det er også heriblandt, at vores bud på en hovedperson skal findes. Vi tror nemlig på, at det bliver den smukke, korthårede Emma. Hun vil være en overraskelse og på ingen måde være et oplagt valg. Og det har Skam brug for. At bibeholde overraskelsen.

Skam overraskede i sæson to ved overhovedet at skifte synsvinkel, i sæson tre ved at skifte synsvinkel fra en i den originale pigegruppe til en dreng. Nu er Julie Andem, forfatteren bag Skam, nødt til at overraske os igen.

Emma er personen, som vi gerne vil lære at kende, og som helt sikkert har noget mere at byde på, end det vi oplever gennem Isaks øjne. Selvom hun når at få status som en irriterende forelsket pige i sæson tre, hvilket peaker ved udklædningsfesten, som ender med, at Even og Isak stikker af sammen, så tror vi alligevel på mere.

Hun er desuden yngre end de andre, hvilket vil bibeholde fokus på gymnasiet og den statusopdeling, der er imellem de forskellige klassetrin. Det kan også sætte en helt ny vennegruppe i spil, og skabe en tredjepersonsfortælling omkring vores hovedvennegruppe – som trods alt har været den samme i alle sæsoner.

Vi tror på dig, Emma.

Skam hovedperson i sæson 4: Emma
© NRK