Bottega_WBFS18_022
© Anna Stokland / Bottega_WBFS18_022

Hvad vil det sige at være en 'Nepo Baby'?

"She Has Her Mother's Eyes. And Agent." Disse 7 ord skulle blive primus motor for en hed debat om nepotisme i musik-, film-, medie- og underholdningsbranchen i Hollywood. Få et overblik over debatten her.

Hvad har genetableret debatten?

Der findes i øjeblikket en diskurs online, som udskammer kendte mennesker fra underholdningsbranchen, der er vokset op med rige, berømte eller succesfulde forældre fra samme branche.

I december udkom New York Magazine med en forside med ordene: "She Has Her Mother's Eyes. And Agent". Forsiden portrætterer specifikke celebre personer i karikerede baby-kroppe, der iscenesættes som de benævnte 'Nepo Baby's'.

Kritikken går særligt på en tilstedeværende privilegieblindhed, der især blev blæst op, da den amerikanske model, Hailey Rhode Baldwin Bieber, blev fotograferet i en T-shirt med det omdiskuterede begreb 'Nepo Baby' printet over brystet.

Hvad betyder 'Nepo Baby'?

Hvad har Jaden Smith, Zoë Kravits, Hailey Bieber, Kendall Jenner og Laura Dern til fælles? I følge den diskurs, der lige nu hersker på de sociale medier, kan de alle kategoriseres som såkaldte 'Nepo Baby's'.

Begrebet 'Nepo Baby' er i øjeblikket centrum for en højspændt debat, der udfolder sig på nettet. Men hvad dækker begrebet over, og hvad skal vi vide om debatten?

Direkte oversat er 'Nepo Baby' en forkortelse for 'Nepotisme barn'. Omdrejningspunktet for debatten handler om, at børn af kendte mennesker har kortere vej til succes i Hollywood. Ordet Nepotisme kommer af det latinske ord 'nepos', som betyder barnebarn eller efterkommer.

Et nepotisme-barn er altså et barn af kendte, rige eller succesfulde forældre, der dermed har adgang til særligt privilegerede miljøer, agenter og væsentlige branche-kontakter. Der er særligt tale om musik-, film-, medie- og underholdningsbranchen.

Hvorfor bliver Hailey Bieber kaldt for 'Nepo baby'?

Hailey Rhode Baldwin Bieber er datter af den amerikanske skuespiller Stephen Baldwin og har siden 2018 været gift med den verdensberømte sanger Justin Bieber. På YouTube har Hailey sin egen lille serie, hvor hun inviterer andre kendte mennesker ind på sit badeværelse til en snak om stort og småt. I nedenstående afsnit er Gwyneth Paltrow gæst i programmet, hvor de taler om at være vokset op i branchen.

Spoler man 1 minut og 50 sekunder ind i videoen spørger Hailey ind til, hvordan Gwyneth Paltrow startede sin karriere, hvortil hun beskriver hendes fascination og beundring af sin mor som en fantastisk skuespiller.

Er det et nyt fænomen?

Det tør ikke siges. Nepotisme har været omdiskuteret altid, og med filosofiske briller ville man kunne forklare fænomenet med den franske filosof, Pierre Bourdieu's, begreb om social og kulturel kapital. Det man kan sige om begrebet 'Nepo baby' er, at det er præget af den diskurs, der er til stede på sociale medier, hvor alle har mulighed for at give deres meninger til kende.

Nu reagerer de kendte

Hailey er dog ikke den eneste, der lige nu bliver kaldt for en Nepo baby online. Zoë Kravitz, der i 2022 var aktuel i den nyeste Batman film, er datter af skuespilleren Lisa Bonet og musikeren Lenny Kravitz, og hun er blandt de udvalgte kendisser, som optræder på forsiden af New York Magazine. Selv har hun, som mange andre kendisser, været ude offentligt for at forsvare sig selv fra at være en såkaldt Nepo baby.

I et interview med GQ giver hun blandt andet udtryk for at bære en usikkerhed, der bunder i at være barn af kendte forældre i branchen. Se hele interviewet nedenfor.