Hvem er vi egentlig inde bag masken?

For et år siden havde vi næppe forestillet os, at vi i 2021 ville gå endnu en jul i møde, hvor tanker om, hvorvidt vi kan mødes med vores nærmeste, og om julen skal holdes i isolation, præger julestemningen. Costumes chefredaktør, Dorothea Gundtoft, reflekterer over det seneste år, der for mange af os har været fyldt med frustrationer over corona-pandemien, som – endnu engang – har vendt op og ned på vores hverdag.

image_6487327-3

Det er en underlig følelse at flyve i de her tider og at være så tæt sammen med så mange mennesker. Men hvis jeg vil se min familie i Spanien, bliver jeg nødt til at omfavne angsten så godt som muligt. Meditation hjælper, og jeg er specielt glad for Synctuition-appen.

© Dorothea Gundtoft

I denne tid er mange af os udfordret af alt fra hjemmeskoling til sygdom, bekymringer og spørgsmål om fremtiden. Det er mørkt og koldt udenfor, og vi har lige nu nok allermest lyst til at mødes, stå tæt, kramme og føle nærvær.

I stedet skal vi holde os væk fra hinanden – fra hjemmearbejde til fysisk afstand – og iføre os masker, som fjerner alle former for mimik og udtryk. Det er selvfølgelig vigtigt, at vi følger de retningslinjer, der skal være, men endnu vigtigere er det at huske på, at vi også er mennesker med følelser og afsavn.

Det er normalt at føle den voksende frustration, og ikke mindst at vi overfører den til dagligdagen. Man kan nemt blive irriteret over de helt små ting, som måske ikke ville have drænet en i så stort et omfang, hvis overskuddet havde været der.

image_6487327-4

Livet er fyldt med udfordringer, og jeg ser det som en ongoing bjergbestigning, hvor man må vælge sine kampe med omhu.

© Dorothea Gundtoft

Jeg tror, at mange af os kører på de sidste reserver for tiden. Corona har varet alt, alt for længe, og vi begynder at spørge os selv og hinanden: Hvornår stopper det her? Kommer der hele tiden bare nye varianter? Skal vi blive ved med at gå og være bange for at blive smittet eller smitte andre? Hvad med julen og nytåret? Kan vi være sammen, eller er det for risikabelt? Og hvornår kan vi bevæge os frit uden at skulle tænke på død og ødelæggelse?

Det er et psykisk pres at være under, og det er ikke mærkeligt, at psykologerne har ekstra travlt for tiden. Jeg mødte helt tilfældigt min fantastiske veninde og psykolog Anne-Cathrine Blegvad i lufthavnen forleden. Vi fik lavet en hurtig status på alt fra ferieplaner til current state of mind.

Hun mindede mig om, at vi ikke er alene i alle vores mange tanker. Som leder skal man håndtere et arbejdsmæssigt pres og samtidig kunne fungere sidelæns med alle hverdagsproblemerne. Det er okay, at man ikke føler sig tilstrækkelig i alle emner hele tiden.

image_6487327-5
© Dorothea Gundtoft

Jeg tænker ofte på krigskorrespondenter, og hvordan deres adrenalin må pumpe rundt i kroppen 24/7. Hvordan kan kroppen håndtere så store mængder af stress? Er det ren øvelse? Vænner man sig til at være udsat for påvirkninger, som man ikke kan styre? Finder man ro i kaosset?

Når jeg bliver stresset, mediterer jeg for at finde ro og perspektiv. Jeg søger efter kortere meditationer på YouTube, Spotify eller en af de mange mindful-apps, eksempelvis Breathe og Synctuition.

Jeg ønsker for dig, som læser med, at du også må finde roen her i juletiden. Hvad enten det er ved at prøve en meditation, at se en underholdende julefilm (det hjælper altid at grine!) eller igennem nærvær med de nærmeste (så godt, som det nu kan lade sig gøre). Jeg håber i hvert faldt inderligt, at julefreden sænker sig over dig, og at vi alle kan se frem til et endnu bedre 2022.

Glædelig jul til jer og rigtig godt nytår!

image_6487327-6

Vi længes efter sol og varme, men nok allermest kærlighed og glæde. Jeg glæder mig til at se min familien i Spanien i juleferien – også selvom vejrudsigten siger regn hver dag. Det handler jo allermest om deres nærvær, hvilket er den bedste gave, jeg kunne ønske mig lige nu.

© Dorothea Gundtoft