Interview: Birgitte Hjort Sørensen om sin internationale succes

Martin Scorsese har instrueret og Mick Jagger produceret den nye HBO-serie Vinyl – og på rollelisten er danske Birgitte Hjort Sørensen

Det lyder af stjerner og kvalitet, når en tv-serie har Martin Scorsese som instruktør og Mick Jagger som producer.

HBO har i februar premiere på serien Vinyl, der handler om 70’ernes musikmiljø i New York. Og det er ikke kun amerikanske stjerner, der er med i produktionen – danske Birgitte Hjort Sørensen står også på rollelisten.

Hun blev et kendt ansigt på den internationale scene med sin rolle som journalist i DR-serien Borgen, og i de seneste par år er hun målrettet gået efter internationale roller.

Det har indtil videre bragt den 34-årige på skærmen i filmen Pitch Perfect 2, tv-serien Game of Thrones – og nu: Vinyl.

Foto: Thomas Skou

Første kontakt

“Jeg var på vej hjem fra Louisiana i USA, hvor jeg havde været til forprøve på Pitch Perfect 2, da jeg fik en mail om rollen fra min amerikanske agent. Det lød spændende, og jeg arbejdede hele vejen hjem i flyveren. Jeg skulle forberede pilotafsnittet.

Karakteren er sådan en 70’er-Andy Warhol-kvinde, så jeg kiggede på nogle af den tids kvinder som sangerinden Nico og modellen Anita Pallenberg. Jeg så specielt nogle klip med Nico og lånte lidt af hendes mimik.

Jeg sendte båndet mandag, og de havde kun få kommentarer til det, så jeg lavede det igen med små rettelser tirsdag. Fredag fik jeg at vide, at jeg havde fået rollen.

Min agent fortalte, at de andre piger havde forsøgt meget hårdt at være sexede. Det ledte Scorsese ikke efter. Der er noget i scenen, der kan læses som en sexet ting, men jeg prøvede i stedet at være mere hemmelighedsfuld.”

Første møde med Scorsese

“Alle, der er med i første afsnit, mødtes til et low key ‘meet and greet’ i New York. Pizzastykker og håndbajere.

Der er det med Scorsese, at folk bliver mærkelige omkring ham. Han er en levende legende, så folk opfører sig fjollet, selvom han ikke selv gør meget væsen af sig. Jeg tænkte, at jeg ikke skulle overrende ham der, men det ville også være ærgerligt, hvis jeg slet ikke fik sagt hej.

Så jeg blev introduceret og var i forvejen meget stolt, fordi jeg havde hørt, at han havde haft svært ved at godkende en pige til min rolle. Da jeg kom hen til ham, spurgte han: ‘And who are you playing?’. Så mærkede man lige jorden igen.”

Birgitte Hjort Sørensen i tv-serien Vinyl. Foto: Wenn.com

Første dag på settet

“Scorsese har en stor tiltro til de skuespillere, han har valgt – man kan selv byde ind og bliver ikke tvunget ned i en skabelon. Det var meget ligeværdigt. Han kommer med smårettelser som: ‘Tag dig bedre tid til den replik’. Så vokser man med opgaven.

Da det blev min tur, mærkede jeg det i maven. ‘Fuck, jeg håber ikke, jeg glemmer replikkerne’. Det bedste var, at alle mærkede, at det her var superligaen. Alle gjorde sig enormt umage, og energien var ekstremt høj.

Det er et kick at arbejde i udlandet. Jeg strammer mig virkelig an, fordi det er større. Det kommer ud til flere mennesker, det er en større operation, og der er satset mange penge på det, så presset er større. I fremtiden vil jeg gerne arbejde mere i USA .

De har nogle andre økonomiske muligheder derovre, som gør, at de kan gå længere på den tekniske side. Indtil videre har jeg fået lov til at være en del af nogle fantastiske universer. Og så gør den øgede konkurrence – fordi der er flere om buddet og mere på spil – at alle, inklusive mig selv, gør sig meget umage. Og gør hinanden bedre.

Men jeg håber fortsat at kunne kombinere det med også at arbejde herhjemme. Den fornemmelse af familie og tryghed, jeg oplever i den danske filmbranche, er unik.”

Første snak med Mick Jagger

“Jeg så ham første gang tværs over en græsplæne, da vi optog pilotafsnittet, men jeg ville ikke gå igennem hele menneskehavet for at hilse på ham. Jeg registrerede bare, at han var der.

Da vi var i gang med læseprøve på afsnit seks, var han til stede og kom hen og hilste på mig. Han havde set mig til indspilningerne, men fik ikke lige hilst på. ‘Jeg så dig første gang i den danske tv-serie,’ sagde han.

Det var meget syret – jeg var selvfølgelig meget glad og stolt. Og jeg tror, at det lykkedes mig at opføre mig nogenlunde normalt.”

Se Birgitte Hjort Sørensen i Vinyl på HBO og senere på året i den danske film Tre Ting.

GÅ IKKE GLIP AF NOGET!