© Kollektivet / Portræt: Jan Buus

“Jeg siger ikke, at alle burde leve i kollektiv, men ...”

Der er nogle ting ved 70'er-boformen, der især kunne bruges i dag, mener Sisse Graum Jørgensen, der er producer på den aktuelle film Kollektivet

Det er 70'erne, det er Hellerup, det er en hel ny måde at bo på. I Thomas Vinterbergs nye film, Kollektivet, følger man en lille familie, der opstarter et kollektiv. Men hvor går grænserne for kærlighed og fællesskab på hjemmefronten? Sisse Graum Jørgensen har arbejdet sammen med Thomas Vinterberg på tre film og fortæller her om at være filmproducer på Kollektivet:

“Når jeg betragter filmen, ser jeg mange fine og tiltrækkende træk ved kollektivtanken og idéen om den udvidede familie, som vi på sin vis kunne lære lidt af i dag, hvor mange har mere travlt med sig selv og sine egne projekter end nogensinde før. Det er en attraktiv boform og livsstil, som jeg sagtens kan forestille mig. Jeg siger ikke, at alle burde leve i kollektiv. Men jeg synes, at idéen om en kæmpe familie med et stærkt fællesskab, hvor man taler sammen og deler med hinanden, er både smuk og værd at have som forbillede.

Det bedste ved at lave filmen var at arbejde sammen med Thomas Vinterberg for tredje gang og opleve det fantastiske samspil mellem holdet af fremragende skuespillere, der udgør kollektivet i filmen. Thomas er helt enestående at arbejde sammen med. Han er inspirerende og lyttende, men samtidig enormt målrettet, præcis og med en usædvanlig stærk sans for de menneskelige relationer i sine historier. Og så er han sjov. Thomas er et af de sjoveste mennesker, jeg kender.

Den største udfordring ved filmen var at finde den rette historiske balance og sørge for at undgå mange af de største klichéer fra perioden, hvor filmen foregår. For Thomas Vinterberg og hele holdet har det handlet mere om at fortælle en stærk, vedkommende og universel historie om, hvordan vi mennesker lever, bor og har det med hinanden fremfor at rekonstruere en specifik historisk periode i Danmark.”

Kollektivet er i biograferne nu.