Portvinstyperne rosé, hvid, tawny, LBV og vintage
© Portvinsbaren.dk

Kend din portvin

Ruby, Tawny, hvid eller rosé? Listen af portvinstyper er lang, og den søde, portugisiske drik har fundet vej til danskernes glas. Her er typerne, du skal kende

For mange er portvin den søde, mørkerøde drik, der serveres til risalamanden juleaften. Men den traditionsrige portugisiske vin kommer i mange afskygninger fra en nøddeagtig Tawny til en frisk, hvid portvin og en kølig, pink rosé. Bland med tonic, og du har en sommer-cocktail.

Vi giver dig et hurtigt overblik over portvinens mange nuancer, og runder af med opskriften på en frisk og boblende portvins-cocktail. Så find notesbogen frem, og vær klar til at kaste om dig med portvins-trivia.

Portvinsfakta

Portvin er vin fremstillet på druer høstet i Portugal, særligt fra vinområdet omkring Douro-dalen i det nordlige Portugal. Druesaft, -skaller og -kerner gærer til vinen når en alkoholprocent på seks til syv, hvorefter der tilføjes druesprit for at stoppe gæringen og bevare restsukkeret i vinen. Portvin opnår i reglen 20 procent alkohol. Herefter er det den måde og periode hvorpå vinen lagres, der afgør, hvilken type portvin der skabes. Grundlæggende findes der to typer portvin; Ruby og Tawny port, inden for hvilke der findes flere forskellige varianter.

Ruby

Klassisk Ruby er de mørke portvine fra et bestemt høstår. Fordi vinen kun lagrer på egetræsfade i to til tre år, inden den tappes og kommes på flaske, får vinen ikke meget ilt, hvilket forklarer den dybe, røde farve. Ruby-vine har smagsnuancer af svesker, blommer, kirsebær, kanel, lakrids og mørk chokolade.

Underkategorier til Ruby er blant andre Late Bottle Vintage (LBV) og Vintage Port:

LBV-portvin er fremstillet på druer fra samme høstår. Vinen ligger på fad i fire til seks år, før den kommes på flaske. De fleste LBV'er er drikkeklar, når de flaskes.

Vintage-portvin produceres kun i de bedste årgange og kun af vin fra samme år. Vinen lagrer på fad i cirka to år, før den flaskes. Vintage bliver typisk kun bedre med årene, og når flasken først er åbnet, skal den drikkes.

Tawny

Tawny-portvine er, som Ruby, lavet på røde druer. Klassisk Tawny er en blanding af flere forskellige årgange, der lagrer i længere tid på mindre egetræsfade end Ruby. Den lange lagring på mindre fade betyder, at vinen iltes hurtigere og derfor er klar til servering så snart, den hældes på flaske. På grund af ilten får Tawny en brunlig farve. Tawny vine har smagsnuancer af tørrede frugter, nødder, figen, vanilje, puddersukker og karamel.

Underkategorier til Tawny er Tawny med alder og Colheita vine:

Tawny med alder er en blanding af fadlagret vine fra flere forskellige årgange, der tilsammen danner en vin, der i gennemsnit er 10, 20, 30 eller 40 år gammel. Alderen henviser til, hvor gammel vinen vurderes til at være, når den tappes. Jo ældre vinen bliver, desto mere kostbar er den.

Colheita betyder høst og er Tawny-portvin fra én bestemt årgang. Colheita ligger på fad i minimum syv år, inden den flaskes.

Det var de klassiske og traditionsrige portvine, men listen fortsætter, for der er flere vine, der bestemt fortjener lidt opmærksomhed.

Hvid og rosé

Hvid, og især pink, port er af nyere dato i portvinens verden. Hvid portvin laves af grønne druer med samme fremgangsmåde som Ruby. Lagringstiden på store fade er cirka tre år, og på grund af iltningen, er vinen ikke på samme måde hvid, som vi kender fra almindelig hvidvin. De hvide portvine fås også med alder. Hvid portvin smager af fersken, abrikos, mandarin, honning og nødder.

Pink port, eller rosé-portvin, er det nyeste nye inden for portvin. Den friske, lyserøde portvin smager af tranebær og jordbær og er perfekt afkølet på en sommerdag.

Portvinscocktail med rosé-portvin
© Anne Merete Thorstensen

Opskrift på portvins-cocktail

Du skal bruge:

  • 1 del portvin (tawny, hvid eller rosé)
  • 2-3 dele tonic
  • 1 citron
  • Is

Hæld is, portvin og tonic i et højt glas. Pres lidt saft fra citronen i drinken, og sæt en frisk skive på glassets kant.