Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Olga Ravn, forfatter © Lærke Posselt

Olga Ravns 5 bud på bøger om moderskab, du skal læse

Roman-aktuelle Olga Ravn giver sine bud på de bedste bøger fra det kvindelige fællesskab om det at blive og være mor.

I Costumes oktobernummer kommer roman-aktuelle Olga Ravn med sine 12 bedste råd i serien Fra Kvinde til Kvinde. Vi har taget en snak med hende i podcastserien Mit Bedste Råd, hvor hun blandt andet fortæller om at opgive tanken om at være perfektionist.

“Perfektionisme handler om, at man har en idé om, at man kan kontrollere ting, som man faktisk ikke kan kontrollere”, fortæller Olga Ravn. Det opdagede hun, da hun blev mor, hvor hun også fik en trang til at finde et fællesskab, der tager sig af børn. Derfor vendte hun sig mod litteraturen, og du får her Olga Ravns bedste bud på bøger om moderskab, der spænder over de sidste 130 år.

I Costume Podcast giver Olga Ravn sine bedste boganbefalinger om det at blive og være mor, og nedenfor kan du læse vores egen beskrivelse af hvert litterært stykke, så du kan finde netop det værk, du vil give dig i kast med. God læselyst.

yellowwallpaper © Joseph Henry Hatfield
1 / 5

Det Gule Tapet (1892)

Den amerikanske forfatter og feminist Charlotte Gilman skrev The Yellow Wallpaper få år efter, hun var blevet ramt af det, vi i dag kalder en fødselsdepression. Novellen udgør fragmenter fra en dagbog, som den kvindelige jeg-fortæller skriver. Den nybagte mor, der lider af en nervøs depression, er blevet indlogeret på et værelse i et lejet hus for at komme sig. Hun er under strenge ordre fra sin mand blevet bedt om at holde sig i ro, og i den tid hun opholder sig på værelset, udvikler hendes sindssyge sig, idet hun begynder at tro, at en kvinde er fanget bag tapetet, som hun må befri. Novellen afspejler Gilmans egen opfattelse af, at kvinder skal intellektuelt stimuleres i stedet for at blive spærret inde ved for eksempel en fødselsdepression.

Life-among © Roseanne J. Serra
2 / 5

Life Among the Savages (1953)

I Shirley Jacksons varme roman om moderskabet følger vi i seks år den unavngivne mor i hendes forsøg på at opfostre sine fire børn i et hjem, der er fyldt med kaos. Her er der både rotter på loftet, usynlige venner og biler, der ikke vil starte. Romanen er blevet hyldet for dens ærlige portræt af moderskabet i en kaotisk hverdag, og menes desuden at være baseret på Jacksons eget liv som mor til fire børn. I 1957 udkom efterfølgeren Raising Demons.

Golden-notebook © HarperCollins Publishers
3 / 5

Den Gyldne Bog (1962)

Doris Lessings The Golden Notebook handler om forfatteren Anna Wulf, der fører fire bøger over sit eget liv: den sorte, der beskriver hendes liv i Afrika under 2. Verdenskrig, den røde om politik og hendes medlemskab af Kommunistpartiet, den gule, som er en roman baseret på Annas eget liv, og den blå, der fungerer som Annas personlige dagbog. De fire bøger dækker tilsammen over temaerne feminisme, frihed, moderskab og forfatterskab, hvilket samlet kommer til udtryk i den femte gyldne bog, der binder de fire foregående bøger sammen. Bogen udkom på dansk i 1975, og Doris Lessing modtog sidenhen Nobelprisen i litteratur i 2007.

vinterboern_1 © Dea Trier Mørch
4 / 5

Vinterbørn (1976)

Dea Trier Mørch debuterede i 1976 med sin samtidsroman, der foregår på Rigshospitalet i vinteren 1975-1976. Romanen handler om graviditet og fødsel fra flere forskellige kvinders synsvinkel fra svangregangen til fødegangen og barselssengen. Her møder man blandt andet Olivia, der er ved at miste synet på grund af sukkersyge, og Tyrkiske Habiba, der ikke forstår et ord af, hvad lægerne siger. Fælles for kvinderne er dog, at de alle vil det bedste for det barn, de skal til at sætte i verden.

Mother-reader © Moyra Davey
5 / 5

Mother Reader - Essential Writings on Motherhood (2001)

Moyra Davey, der står bag denne bog, ville samle det bedste litteratur om moderskabet i én bog for at belyse kvinders liv som mødre. Bogen er derfor en samling af litteratur, der både dækker over memoirer, dagbøger, essays og fiktion fra 21 kvinders syn på moderskabet. Bogen dækker både graviditet og fødsler, men hovedtemaet er moderskabet og den måde, livet ændres, når man bliver mor. Her er intet pakket ind, og bogen fungerer som en ærlig fortælling fra mødre til mødre. Et must for alle, der interesserer sig for kvindelig litteratur om moderskabet.

I Mit bedste råd møder Costumes journalist hver måned en inspirerende kvinde til en snak om det bedste råd, hun gerne vil give videre. Lyt til alle afsnit af interview-programmet på Apple Podcasts her eller via Podimo. Begge steder finder du desuden resten af Costumes podcasts, som hver måned dykker ned i aktuelle emner inden for mode, kultur og samfund.