Sådan får du den bedste sommer

Vingårde, festivaler, bøger, surfing, loppemarkeder, badebroer og espresso-martinier – værsgo, her er opskriften på en perfekt sommer

1. Rollergirl

Det virker langtfra tiltrækkende at bruge de lyse, varme dage i et lavloftet træningscenter. Så ryk træningen udenfor – og prøv eventuelt en ny motionsform.

Vesterbro i København har rulleskøjteklub hver onsdag indtil september – også for begyndere, mens Aarhus Beach Volley-klub hver mandag har hold for kvinder med fuldtidsjob og/eller små børn, hvor man kan spille mod sine veninder.

Vrk.dk og Aarhusbeachvolley.dk.

2. Hot child in the city

Kom ud af byvarmen, og tag en dukkert fra landets badebroer. Prøv den ved Svanemøllen i København, Vedbæk Strand, Charlottenlund Fort, fynske Kerteminde Nordstrand, den yderste bådebro i Århus’ lystbådehavn eller den runde badebro ved Ballehage Strand i Århus.

Ja, så er der da ingen undskyldning for ikke at hoppe i havet.

3. Good vibrations

Hvis du ikke skal til det rigtige Hawaii i ferien, har har vi heldigvis vores helt eget Cold Hawaii i Klitmøller, Danmarks bedste surfersted. Lej dit udstyr på Klitmoller.westwind.dk.

Hvis du lige vil surfinspireres først, har forlaget Taschen udgivet en kæmpe, lækker surfersag, Surfing Taschen, til 1.000 kroner.

4. Ø-tur-retur

Tag på ø-udflugt efter øens specialitet. Besøg bryghuset på Fur i Limfjorden, hvor du får bæredygtighed i øl og mad, eller tag til Årø i Lillebælt, der gør Italien helt overflødig. Her ligger Årø Vingård nemlig. Tag til vinsmagning, og få en rundtur på gården.

Ø-turen er perfekt at lave den lørdag, hvor alle dine venner er på Ibiza/Zanzibar/Phuket. Se flere øers specialiteter, og find ruteinfo på Oe-specialiteter.dk.

5. Loppeliv

Ligegyldigt hvor i landet du går tur, kan du kigge forbi et loppemarked eller to.

Århus: Hver måned er der skiftevis loppemarked i Mølleparken og Kulbroen, hvor de hippe sælger ud af garderoben. Se mere på Flagstang-markeder.dk.

København: Langs Mosaisk Mur ved Guldbergsgade på Nørrebro er der hver 5. lørdag retro- og vintageloppemarked. Der findes desuden nogle gode caféer at tanke op på – for eksempel Los på Guldbergsgade 22.

Odense: Tag i Nedergade den første lørdag i måneden, og køb skæve ting og sager i byens gamle bydel.

6. Picnickurv to go

Det bliver ikke nemmere: Il Senso Vinbar laver lækre picnickurve med italienske specialiteter, du kan købe online fra 299 kroner. Belejligt ligger butikken på Gothersgade 87 – lige over for Kongens Have i København.

Ilsenso.dk.

7. Movienights

Man bliver overrasket, når man tager til Odense Internationale Filmfestival – der er altid historier, man ikke havde regnet med at se.

Ud over gode film på programmet har landets ældste festival for kortfilm forskellige arrangementer med menneskerne bag filmen, eksperter og andre filmentusiaster, mens de danske filmuddannelser viser de nye talenters arbejde.

Filmfestivalen varer fra 29. august til 4. september. Læs mere på Filmfestival.dk.

8. Ro, ro, ro min båd

Stik til søs – eller tag et fyraftensglas med veninderne med Go Boat ved Islands Brygge, hvor du kan ro rundt og nyde sommeren på vandet. Go Boat har desuden en picnickurv, du kan tage med ombord.

Er du mere til en seriøs bådtur, kan du leje en kajak og give den gas i Limfjorden udfra Aalborg havn hos Aalborgvandcenter.dk.

10. Verden på standby

“Meld dig syg, sluk mobilen og oplev, hvor god litteratur der skrives i dag,” skrev avisen The Guardian om Anthony Doerrs roman Noget om Grace. En mand forudser fremtiden i sine drømme, men kan ikke være i sit eget liv, da hans datter drukner i en af dem. Han flygter. Og ender på en caribisk ø, hvor han ikke kan løbe fra sig selv længere.

Forfatteren slog for alvor igennem herhjemme sidste år med Pulitzerpris-vinderen Alt det lys vi ikke ser, en utroligt fint skrevet og rørende bog, man ikke glemmer igen. Succesen har nu gjort, at Noget om Grace er blevet oversat til dansk. Så sæt de hurtige opdateringer på sociale medier på pause, og bliv suget ind i Doerrs verden.

Noget om Grace, Anthony Doerr på Politikens Forlag 300 kr.

11. Shaken, not stirred

Espresso bliver lidt bedre med et skvæt alkohol i. Lav en espresso-martini med 2. cl Licor 43, 3 cl vodka, 1 cl kaffelikør og 3 cl friskbrygget espresso.

Kom det hele i en shaker med isterninger, og si den gennemrystede blanding i et afkølet cocktailglas.

Vi har afprøvet den (flere gange) og kan kun sige: Skål!

12. Istid

Is skal der sandelig til, der findes ikke noget bedre på en varm (på dansk: lunken) sommerdag. Prøv Det Blå Ishus i Tversted i Nordjylland, der hver sommer har lange køer til sine is, eller bornholmske Svaneke Is, der er helt uden kunstige tilsætningsstoffer.

13. More is more

En gammel dame med en pink fjerboa i en tung, rød fløjlssofa er inspirationen til den nye københavnske restaurant LouLou. Med indretningshjælp fra Space Copenhagen går stedet imod al den nynordiske minimaliststil, der ellers præger mange af de danske spisesteder.

Hos LouLou er der gulvtæpper, velour, gardiner og neonværker fra kunstner Evren Tekinoktay. Kokken Bo Bech står bag stedet, og maden er alt fra østers og blæksprutte til oksemørbrad og højrebsfilet.

Ifølge ejeren kan en aften her gøres for 400 kroner på adressen Ny Østergade 20 i København.

14. Græsset må gerne betrædes

Det har altid været dejligt at få et skud eksotisk sommerstemning i Botanisk Have, og selv hvis den danske sommer beslutter sig for at blive lige så eksotisk, er der stadig grund til at tage dertil.

I Københavns Botaniske Have er de grønne områder udenfor nemlig blevet en offentlig park, hvor du kan tage sol og købe mad i stedets foodtrucks. I september er det poesi, der spirer i haven. Her skyder skilte med danske digte op af græsset.