skal man dække sit webcam til på computeren
© Rawpixel.com

Skal du dække dit webcam på computeren til?

Ligger du også i sengen og ser film på computeren? Find ud af, om du egentlig bør dække kameraet, eller om det blot er en myte

Hvis du er i besiddelse af en computer eller en smartphone, befinder du dig i risikozonen for at blive hacket, overvåget og afpresset. Det illustrerer forsikringsselskabet Codan illustrerer i denne chokerende video.

Derfor har vi talt med Anette Høyrup, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk med ekspertise i databeskyttelse og næstformand i Rådet for Digital Sikkerhed, somgør os klogere på digital sikkerhed, og giver endegyldigt svar på spørgsmålet: skal man dække sit webcam til?

Hvornår startede bekymringen om at dække sit webcam til?

“Hacking af webcam er blot én af mange metoder, som it-kriminelle anvender for at skaffe sig penge. Hvornår metoden præcis blev opdaget, ved jeg ikke, men det er først indenfor de seneste 3-4 år, at jeg er blevet opmærksom på, at det er vigtigt at dække sit webcam til på mobil og computer.”

Hvor let er det at hacke et webcam?

“Det er tilsyneladende let for hackere at hacke et webcam. Det handler blot om at få offeret til at stole på afsenderen af en mail, så vedkommende klikker på et link, som installerer det program, der giver hackeren adgang til computeren.

Når vi i dag deler så mange oplysninger om os selv, gør vi det lettere for hackeren at regne ud, hvilke kneb de skal bruge, for at komme i kontakt med os per mail, og lokke os til at klikke på et bestemt link.”

Hvordan kan man forebygge at blive hacket?

“Forbrugerrådet Tænk har sammen med TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råd udviklet den gratis app Mit digitale selvforsvar, som netop advarer mod falske mails og sms’er med farlige links. Gennem vores arbejde med appen kan vi se, at hackerne bliver mere og mere professionelle, så det efterhånden kan være svært at se, om man har med en fup-mail eller fup-sms at gøre.”

Er der grund til at være bekymret for, at ens webcam bliver hacket?

“Jeg ved ikke præcis, hvor udbredt hacking af webcams er, men sker det, er det selvfølgelig en alvorlig krænkelse – særligt hvis man for et eksempel har været nøgen foran sin skærm, da krænkelsen dermed er større.

Hackeren kan true med at dele den hemmeligt optagede film med ens netværk på Facebook, hvis man ikke betaler 3.000 kroner. Politiet anbefaler dog, at man ikke betaler beløbet, som hackeren kræver for ikke at dele filmen.

Deres erfaring er, at hackeren har mange trusler ude på én gang, så henter de ikke pengene et sted, får de dem et andet sted fra. Lader man tiden gå, kan man håbe, at de lader én være. Dermed undgår man også at understøtte deres ulovlige forretning.”

Ville du anbefale folk at dække deres webcam til?

“Jeg vil især anbefale unge mennesker at dække deres kameraer til, især dem, der så at sige lever foran skærmen og blandt andet har den med i sengen og på badeværelset.

Man kan sætte et klistermærke på, men bedre er nok en slider, som kan skubbes frem og tilbage foran kameraet – så er det mindre bøvlet, når der skal tages selfies.”

Hvilke andre forholdsregler burde vi tage, når det omhandler digital sikkerhed?

“Angående generel it-sikkerhed er løbende opdatering af computeren og apps på mobilen altid vigtigt for at undgå, at produkterne bliver sårbare med tiden.

Antivirusprogrammer og firewalls bør også være helt almindelig standard på din computer. Men de kritiske øjne er også vigtige, fordi en mail, som ser uskyldig ud ved første øjekast, kan indeholde et link, som inficerer din computer – også når du har en sikkerhedsopdateret computer.

Det er derfor vigtigt, at man kender eller har tillid til afsenderen, inden man klikker på et link i en mail eller sms. Hvis først programmet er installeret og ens webcam hacket, opdager man det ikke før man modtager et betalingskrav.”

ALT DET, DU IKKE MÅ GÅ GLIP AF