Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

GettyImages-2694333 © Getty Images

Truman Capotes New York

Truman Capote er særligt kendt for sit værk Breakfast at Tiffany's, der portrætterer livet i sus og dus blandt New Yorks overklasse, hvilket ikke var det liv, der lige lå i kortene for kunstneren, hvis karriere startede i en kælderlejlighed i Brooklyn.

Kvinder med hvide silkekjoler og øjne skjult bag pailletbesatte masker og mænd i ravnesorte smokinger mødtes 28. november 1966 under lysekronerne på New York Citys Plaza Hotel.

Her inviterede den amerikanske forfatter Truman Capote til Black & White Ball, et med forfatterens egne ord ‘lille maskebal til ære for Kay Graham og alle mine venner’ – det vil sige 540 af slagsen. Festen blandede kendte med overklassen og kongelige, unge med gamle, og alle fra Andy Warhol til Frank Sinatra og den italienske prinsesse Luciana Pignatelli drak Taittinger-champagne og dansede side om side den nat.
Det var ikke kutyme dengang, og maskeballet endte med ikke bare at blive årets fest i den amerikanske storby, men den mest omtalte det årti.

Truman Capote finansierede festen med omtale af og indtægter fra sin bestseller In Cold Blood om et mord på en familie i Kansas, og New York blev dermed byen, der for alvor gav tilflytteren Capote det liv og den berømmelse, han havde drømt om, siden han var en lille skilsmissedreng, der savnede sin fraværende mor og aldrig rigtigt passede ind.

Vogue 1965 © Getty Images
1 / 2

Truman Capote foran kaminen i sit hjem i The Hamptons på Long Island uden for New York. Forfatteren brød sig ikke om at føle sig lukket inde i sit hjem – en følelse, han havde med sig fra sin barndom, hvor moderen plejede at efterlade ham på hotelværelser og selv tage ud i New Yorks natteliv. Den lille Truman brugte mange nætter på at hamre løs med sine sammenknyttede næver på hoteldøre for at blive lukket ud.

GettyImages-2694333 © Getty Images
2 / 2

I 40’erne skrev Truman Capote en roman om en sommerromance mellem en kvinde fra overklassen og en parkeringsvagt i New York. Det var hans første roman, men han hævdede at have smidt manuskriptet væk. Tyve år efter hans død, i 2004, kom det frem, at en lejer i hans tidligere lejlighed havde fundet det i skraldet. Derfor udkom romanen Summer Crossing i 2006.

Hvad der startede i en kælderlejlighed i Brooklyn

New Orleans-fødte Capote flyttede første gang til New York i 1932, som 8-årig, for at bo sammen med sin mor og sin stedfar Joe Capote, der senere adopterede ham.

Allerede da han ankom til New York, vidste Capote, der havde et usædvanligt talent for at fortælle historier og underholde, at han ville være berømt forfatter. Og så snart han som 17-årig kunne droppe ud af high school, begyndte han at skrive sin første roman, der dog blev sat på pause for novelleskrivning. Den unge skribent troede ikke på uddannelse, så han havde i stedet et job på The New Yorker, hvor han sorterede tegneserier og slentrede op og ned ad gangene ulasteligt klædt i suit og mokkasiner.

Truman Capote nåede at bo flere steder i New York, blandt andet i 10 år i en kælderlejlighed på 70 Willow Street i Brooklyn, hvor han skrev In Cold Blood og Breakfast at Tiffany’s, der handler om Newyorker-partypigen Holly Golightly, der færdes i de kredse, Capote selv var en del af.

Senere fik han en lejlighed på 22. etage i United Nations Plaza, hvor han tilbragte sine dage mellem persisk kunst, små dyrefigurer, bøger og masser af fotografier.

“I love New York, even though it isn’t mine, the way something has to be, a tree or a street or a house, something, anyway, that belongs to me because I belong to it,” sagde han om byen, der blev hans hjem.

Truman Capote havde også i mange år et hus i ørkenen i Palm Springs på Long Island uden for New York. Her holdt forfatteren store fester for eliten og gik arm i arm med sine mandlige elskere til andres fester, inden han som 59-årig døde i Los Angeles i 1984.