© GettyImages

Yves Saint Laurents Marrakech

Med sine kollektioner, der afspejlede den moderne, selvstændige og selvsikre kvinde, blev Yves Saint Laurent en afgørende personlighed i modens historie.

Inspiration fra hvert et gadehjørne

“På hvert et gadehjørne i Marrakech møder du fantastiske grupper af mænd og kvinder, der skiller sig ud i et miks af pink, blå, grønne og lilla kaftaner. Det er ufatteligt, at de her grupper, som mest minder om tegninger eller malerier, og som vækker Delacroix’ skitser til live, bare er en del af livet her,” siger han i bogen Yves Saint Laurent.

Den algierskfødte designer, der i 60’erne indførte nye elementer som buksedragter, safarijakker, gennemsigtige kjoler og – selvfølgelig – smokingen i kvinders garderober, tog ofte sit publikum med på en rejse via couturen – og det til trods for, at han ikke selv brød sig om at rejse og sjældent gjorde det, hvis turen altså ikke gik til Marokko. Men med sine kollektioner rejste han til Rusland, Kina og ikke mindst Marokko. Inspirationen fra Marakkech ses i hans farvevalg og særligt i kollektioner som rive gauche spring summer 1991-kollektionen med markante guldsmykker med farvede stene, perlebesatte toppe og berber-inspirerede nederdele med store farverige mønstre på.

Senere – i 1974 – solgte parret huset i medinaen og købte i stedet Dar Es Saada tæt på Jardin Majorelle, og i 1990 en villa i Tanger, hvor de tog til, når Marakkechs somre blev alt for varme. Da Jardin Majorelle i 1980 var truet af et stort hotelbyggeri, købte parret haven og det blå hus og renoverede den. De døbte huset om til Villa Oasis og lavede dets atelier om til et museum for først islamisk og senere berbisk kunst.

Yves Saint Laurent døde 1. juni 2008 i Paris. Hans aske blev spredt i Villa Oasis’ rosenhave.