
“Med vores podcast vil vi ikke give svar, men starte en dialog”
Efter mordet på George Floyd har Black Lives Matter-bevægelsens protester spredt sig til hele verden. Det samme har diskussionen om racisme. Det er gået op for mange – også herhjemme – at selvom vi tager afstand fra racisme og betegner os selv som det modsatte af at være racist, gør mange af os ikke nok for at tage aktivt afstand. For at ændre på tingene kræver det, at vi gør en indsats. En af de ting, vi kan gøre, er at uddanne os selv indenfor racisme, diskrimination og ikke-hvides virkelighed og vilkår - i udlandet såvel som herhjemme. I forhold til sidstnævnte er den danske podcast A Seat at The Table et godt sted at starte. Bag den står Stephanie, Naima og Ingrid, der snakker om deres oplevelser, tanker, refleksioner og følelser i forhold til at være en ung kvinde med afrikanske rødder i dagens Danmark. Læs, eller genlæs interviewet, der første gang blev udgivet i 2019 i Costume nummer 7, med de tre kvinder – og skynd dig ind og lyt.
Af — 23. juni 2020Stephanie Asi Brix, Naima Yasin og Ingrid Magnifique Baraka var trætte af ikke at føle sig repræsenteret i danske medier – og trætte af at være trætte af det. Derfor besluttede de at skabe deres egen plads ved bordet med podcasten A Seat at the Table, der omhandler det at være sort kvinde i et ellers meget hvidt Danmark.
Hvordan fik I idéen til at lave A Seat at the Table?
Naima: “Faktisk var tanken slet ikke at lave en podcast, men – meget apropos det her interview – et magasin. Jeg kendte de andre piger fra tidligere og tænkte, at vi sammen kunne lave noget fedt, så jeg spurgte dem, om vi skulle mødes en dag til brainstorm på Papirøen. På dagen satte jeg en optager imellem os og trykkede på knappen ...”
Stephanie: “... og så gik snakken ellers de næste fem timer. Jeg tror, at vi alle fire (det første halve år bestod podcasten også af medlemmet Betty Kandindima, red.) hurtigt fornemmede, at vi var gode til at snakke med hinanden om emner, vi ikke havde talt med særligt mange andre om før.”
Ingrid: “Der er mange danske kvinder med afrikanske rødder, der ikke har veninder, som ligner dem selv, og da vi hørte optagelserne, forstod vi, at vi med vores podcast måske kunne skabe et sådant rum – ikke bare for os selv, men også for andre.”
Hvordan mærker I det?
Stephanie: “Blandt andet ved at folk spytter efter os på gaden. Det har vi alle tre prøvet både hver for sig og sammen. Ofte kan jeg på lang afstand spotte den type person. Det kvarter i Valby, hvor jeg voksede op, var til at starte med et skinhead-område. Derfor lærte jeg tidligt, hvordan had ser ud hos et andet menneske. Der er ingen tvivl om, at der i det offentlige rum er kommet flere af de blikke.”
Naima: “Og vurderingen falder kun på, hvordan vi ser ud. Så snart jeg åbner munden, siger folk: ‘Åh, du er jo fra Jylland’. Så er jeg pludselig ikke længere farlig.”
Stephanie: “Men det gør selvfølgelig én utilpas, at man overhovedet skal bevise det.”