4 facts om rosévin, som du formentlig ikke kender i forvejen

Female,Hand,With,Glass,Of,Wine.,Cozy,Pier,On,The

Female,Hand,With,Glass,Of,Wine.,Cozy,Pier,On,The

© Shutterstuck

Rosévin er en af sommerens absolut mest populære drikkevarer, og det er ikke svært at forstå. Der er nemlig ikke meget, der slår et iskoldt glas rosé på terrassen en varm sommerdag – eller ethvert andet sted for den sags skyld. Her får du fire overraskende facts om rosévin, som du formentlig ikke kendte i forvejen.

1: Rosévin egner sig ikke som årgangsvin

Du er garanteret klar over, at gode rødvine ofte bliver bedre, når de bliver gemt væk i et par år for at blive fundet frem igen. Sådan forholder det sig ikke med rosévin. Rosévin bliver ikke bedre, selvom du lader den ligge i vinkælderen i nogle år. Den skal nemlig helst drikkes inden for et par år, hvis den ikke skal blive dårlig.

Du kan derfor tømme dit rosélager med god samvittighed i løbet af sommeren. Vinen kan alligevel ikke holde sig længe – og nu har du jo købt et par kasser, så det vil næsten være sund, hvis de skal gå til spilde, ikke? En fantastisk undskyldning, som tilmed gør sommeren en anelse sjovere. Bedre bliver det ikke.

2: Farven på rosévin afhænger af produktionen

Mange tror fejlagtigt, at farven på rose vin afhænger af druesorten, men faktisk er det produktionen, der er afgørende. Farven på rosévin kan variere fra lyserød til dyb pink, og det afhænger af, hvor længe drueskallerne er i kontakt med mosten under gæringen. Jo længere tid, skallerne er i kontakt, desto mørkere bliver vinen.

3: Rosévin egner sig perfekt til mad

Man serverer sjældent rosévin til mad, da det typisk er enten hvid- eller rødvin der pryder terrassebordet om sommeren. Selvom rosévin er et ganske fornuftigt valg, når du skal hygge med veninderne, så fungerer vinen altså også glimrende sammen med de fleste retter, da smagen er en mellemting mellem hvid- og rødvin.

Du kan derfor både servere rosé til fisk og skaldyr, men den egner sig også perfekt til en steak på grillen. Rosévin er intet mindre end den perfekte all-round vin, som egner sig til stort set alle anledninger. Der er altså mange gode grunde til at fylde lageret op med rosé, lige så snart det bliver forår.

4: Rosévin er billigere end rødvin

Rosévin er generelt er billigere end rødvin. En af årsagerne til dette er, at fremstillingsprocessen er kortere og mindre kompleks. Mens rødvin typisk skal lagres i tønder i flere år, kan rosévin ofte drikkes allerede få måneder efter høsten. Derudover er druerne, der bliver brugt til rosévin, ofte mere almindelige og nemmere at dyrke.

Selvom der selvfølgelig er forskel på prisen mellem forskellige typer af vin, kan man typisk finde en god flaske rosévin til en rimelig pris. Der er dog også en stigende tendens til at lave mere eksklusive og kvalitetsfyldte rosévine, hvilket smitter af på prisen. Men generelt er rosévin en forholdsvis billig vin, som du kan nyde uden at sprænge budgettet.