"Efter mindst 103 surdejsbrød har jeg nu endelig fundet frem til den perfekte opskrift"

Findes der meget bedre end et friskt hjemmebagt brød? Surdejsbrød nærmere bestemt. Så da vi fandt ud af, at vores nye digitale praktikant er en ekspert på området bad vi hende selvfølgelig om at dele sin absolutte bedste opskrift på brødet, der passer til både morgen, middag og aften.

278167634_922503021804467_5973949449215358302_n
© @surdejsmalle
278276763_715998362865134_7130702338377515531_n
© @surdejsmalle
278167634_922503021804467_5973949449215358302_n1

Findes der meget bedre end et friskt hjemmebagt brød? Surdejsbrød nærmere bestemt. Så da vi fandt ud af, at vores nye digitale praktikant er en ekspert på området bad vi hende selvfølgelig om at dele sin absolutte bedste opskrift på brødet, der passer til både morgen, middag og aften.

"Ligesom så mange andre fik jeg corona kulder og trængte til en ny hobby – og det skulle være noget, der kunne passe ind ved siden af hjemmestudiet. Efter tonsvis af youtube guides og bøger, blev min mission ikke bare at kunne bage med surdejen, men at mestre den og ende med det perfekte brød," siger Amalie Skov, der er digital praktikant på Costume.

Et sprødt og friskbagt brød, med den perfekte krumme.

Nedenfor finder du opskriften på det perfekte surdejs-ølandshvede-brød og en guide til det redskab der gør dit brød endnu bedre. Og så husk, at du med surdejen kommer længst med masser af tålmodighed.

Undgå at slukke for skærmen

"Efter mindst 103 surdejsbrød har jeg nu endelig fundet frem til den perfekte opskrift"

Ingredienser

2 Surdejsbrød

  • 300 g Aktiv surdej (spæd den op cirka 4 timer inden brug i forholdet 1:1:1. Eksempelvis 100 gram surdej, 100 gram lunkent vand og 100 gram)
  • 6 g Gær
  • 750 g Lunken vand
  • 800 g Hvedemel (med et proteinindhold på 11% eller derover)
  • 200 g Ølandshvedemel
  • 30 g Salt
  • 2 Nip Rismel

## Den eneste opskrift du behøver på et surdejsbrød.

Sådan gør du:

  1. Vand, gær og surdej. Rør vand, gær og surdej sammen i en røremaskine på lav hastighed.

  2. Tilsæt hvedemel og ølandshvedemel. Tilsæt melet lidt ad gangen. Derefter røres dejen på røremaskine ved højeste hastighed i 10 minutter.

  3. Tilsæt salt. Efter de 10 minutter, slukkes røremaskinen. Salt tilsættes og der røres videre på høj hastighed i cirka 2 minutter eller til dejen slipper skålen. Smør herefter en skål med smagsneutral olie/smør og kom dejen i skålen.

  4. Dejen skal nu vendes. Dejen vendes ned om sig selv, hvorefter du drejer skålen 90 grader og vender dejen ned om sig selv igen. Dette gøres bedst med lidt vand på fingrene, så det ikke klistrer. Vendeprocessen skal ske 4 gange i alt hvert 30. min.

  5. Hævning. Lad dejen hæve i 1,5 time ved stuetemperatur.

  6. Pre-shaping. Nu skal dejen pre-shapes. Hiv forsigtigt dejen løs fra skålen og kom dejen ud på et bord uden mel. Skub forsigtigt dejen ind under sig selv, så du spænder overfladen op. Her er det vigtigt du hverken gør det for meget eller for lidt. Det skal ende ud i en stram kugle. Lad dejen hvile under et viskestykke i 20 minutter.

  7. Shaping. Drys en smule rismel på den pre-shapede dej. Flip dejen om på et meldrysset bord med overfladen nedad. Træk forsigtigt i dejen til en rektanglet form. Fold bunden ⅔ dele over sig selv, og hver side indover. Træk i toppen og fold den ned mod midten. Siderne foldes nu ind mod midten og flettes over hinanden. Fold til slut bunden op mod midten og rul dejen rundt så den samler sig. Flyt den over i din hævekurv drysset med rismel. Hæft igen siderne. Se video nedenfor.

  8. Hævning. Stil dejen til hævning i køleskabet i mindst 12 timer.

Inden bagning

Sæt dejen og hævekurven på frys i 1 time for at få en så fast dej som muligt. Imens varmes ovnen og bagestålet/støbejernsgryden op til 250 grader. Ovnen skal indstilles på under- og overvarme.

Efter en time på frys, vendes brødet ud på et stykke bagepapir og du skærer med din dejsnitter en dyb udskæring for at få brødet til at hæve op. Herefter kan du lave fine mønstre som det passer dig på brødets overflade.

Bagning step by step

Bagning. Brødet sættes i den varme ovn. Smid et shotglas varmt vand i bunden af ovnen. Skru med det samme ned på 180 grader og bag brødet i 15 minutter. Sørg for at holde ovnen lukket i de 15 minutter, så dampen ikke ryger ud.
Derefter åbner du for ovnen, så dampen ryger ud. Luk lågen og skru ovnen op på 230 grader og lad det bage i yderligere 20 minutter. Hvis dette bages med en støbejernsgryde tages låget af i stedet for at tage damp ud.

Afkøl. Tag brødet ud og lad det køle lidt af inden du skærer i det.

Nyd det lune, friskbagte brød med god olivenolie, smør eller pålæg.
Velbekomme!

Inden du går i gang med bagningen, er det en rigtig god ide at anskaffe sig et par forskellige redskaber, der vil gøre dit brød endnu bedre.

Essentielle redskaber:

  • En aktiv surdej (man kan få en gratis surdej i Meyers, hvis man medbringer egen beholder)
  • En røremaskine
  • En bagevægt (jo mere præcis du er, jo bedre brød)

Gode redskaber at have:

IMG_4989
© @surdejsmalle