© Privat

Opskrift: De bedste hveder til store bededag

Er du en af dem, der elsker hveder, eller synes du egentlig bare det er en overvurderet krydderbolle? Her på redaktionen er vi ret vilde med hveder, og de er naturligvis ekstra gode, hvis de er hjemmelavet.

Store b(hv)ededag er for de fleste forbundet med lune hveder, og de bliver som oftest serveret med et godt lag smør på – men det skader bestemt ikke smagsoplevelsen at skifte smør ud med et lag syltetøj. Traditionens tro spiser vi hveder aftenen før store bededag, men hvorfor er det lige, at det er tilfældet? Her får du en helt kort forklaring:

Skikken med lune hveder stammer fra dengang, hvor store bededag var en arbejdsfri bededag – det betød altså, at man ikke måtte arbejde før gudstjenesten på store bededag var overstået. Det gjaldt for hele befolkningen – inklusiv bageren, selvfølgelig – og netop derfor blev der bagt hveder aftenen før. På den måde kunne folket købe hveder om aftenen og gemme dem til dagen efter, hvor de blev serveret lune, når de kom hjem fra gudstjeneste.

Hvis du har mod på at give dig i kast med en omgang hjemmelavede hveder, så har vi bikset en opskrift sammen til dig herunder – og tro os når vi siger, at det faktisk ikke er så svært.

Opskrift på hveder

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 Hveder

  • 16 g smør
  • ¼ dl vand
  • ¼ dl mælk
  • 4 g gær
  • ⅓ spsk. sukker
  • ⅓ stk. æg
  • 83 g hvedemel
  • ⅓ tsk. kardemomme
  • ¼ tsk. salt

Sådan gør du

  1. Smelt smør.
  1. Tilsæt vand og mælk.
  1. Opløs gæren i den lunke væske.
  1. Tilsæt sukker og æg.
  1. Tilsæt kardemomme, salt og halvdelen af hvedemelet.
  1. Tilsæt resten af hvedemelet lidt ad gangen. Dejen skal være løs men formbar.
  1. Ælt dejen blank og smidig (det tager omkring 5 minutter).
  1. Dæk dejen til med et viskestykke og lad den hæve et lunt sted til dobbelt størrelse (det tager omkring 1 time).
  1. Del dejen i 12 lige store stykker.
  1. Rul hvert stykke til en bolle.
  1. Beklæd en bageplade med bagepapir eller smør pladen med smør.
  1. Placer bollerne tæt sammen så de danner en firkant (3 rækker med 4 boller).
  1. Dæk bollerne til med et viskestykke og lad med hæve i 15-20 minutter.
  1. Bag bollerne ved 225 grader varmluft i ca. 12 minutter.
  1. Lad hvederne køle af på en bagerist før servering.
  1. Flæk bollerne og rist dem i ovnen med den overskåret side opad ved 250 grader varmluft til de er lysebrune.

Hvederne er færdigbagte, når temperaturen inde i hvederne er på 98 grader.