Verdens bedste og nemmeste surdejsbrød bagt i gryde
Det lækre surdejsbrød er lige kommet ud af ovnen. © Anne Merete Thorstensen

Verdens nemmeste surdejsbrød

Findes der noget bedre end friskbagt brød? Få opskriften på verden bedste (og nemmeste) surdejsbrød

10. marts 2018 af Anne Merete Thorstensen

En sprød skorpe og en luftig og blød krumme – friskbagt brød er det bedste, vi ved.

Du behøver ikke smutte til bageren næste gang, der skal brød på morgenbordet. Vi giver dig opskriften på det perfekte surdejsbrød, der både er nemt, lækkert og lige til – alt, du behøver, er en ovnfast gryde og en god portion tålmodighed.

Ingredienser til surdejsbrød

4 dl vand

5 g gær

1 dl surdej

600 g hvedemel

2 tsk salt

Sådan gør du

1. Rør vand og gær sammen 
Start med at røre vand og gær sammen i en stor skål. Vandet må gerne være lunkent, så virker gæren bedre.

2. Tilsæt surdejen
Tilsæt din surdej. Hvis du vil have en mere kraftig surdejssmag, kan du erstatte lidt af vandet med ekstra surdej. Har du ikke en surdej, kan du hente en gratis hos Meyers Bageri – husk beholder.

3. Tilsæt mel og salt
Tilsæt melet lidt ad gangen under omrøring. Undersaltet brød er kedeligt, så husk saltet.

4. Rør det hele sammen
Brødet kræver ingen æltning, du skal bare røre ingredienserne sammen, til dejen slipper skålen. Dejen skal gerne være våd. 

5. Lad dejen hæve i 10-12 timer
Nu skal dejen hæve. Tildæk skålen med et viskestykke, og lad den stå på køkkenbordet i 10-12 timer. Du kan med fordel lave dejen om aftenen og lade den stå natten over.

Verdens bedste og nemmeste surdejsbrød bagt i gryde

Surdejsbrødet er meget bedre end det, man køber hos bageren. 

© Anne Merete Thorstensen

6. Fold dejen
Når dejen er hævet, hældes den ud på et meldækket bord og foldes ind over sig selv 4-6 gange. Put dejen tilbage i skålen, og lad den hæve 2 timer mere.

7. Opvarm ovnen
Stil gryden i ovnen, og varm op til 250 grader. Det er vigtigt, at din gryde kan tåle at komme i ovnen. Støbejern er det optimale materiale og kan tåle alle varmegrader.

8. Bag brødet
Når ovn og gryde er gennemvarm hældes dejen forsigtigt i gryden. Kom låg på, og bag brødet i 30 minutter. Tag derefter låget af, skru ovnen ned på 230 grader, og bag videre i 15 minutter.

9. Afkøl brødet
Tag gryden ud af ovnen, og vend brødet ud på en rist. Lad brødet køle af i 15 minutter.

Nyd det lune, friskbagte brød med god olivenolie, smør eller en skive ost. Velbekomme!


ALT DET, DU IKKE MÅ GÅ GLIP AF

Måske er du interesseret i ...

Gør som 24.000 andre

Seneste