gwyneth paltrow
© Getty images

Derfor bør sex blive en del af dine skønhedsrutiner

Sex og onani har fundet vej til wellness- og skønhedsverdenen, og et voksende antal danske mærker støtter op om bevægelsen, der er mindst lige så vigtig for ligestillingen, som for din sundhed.

Den kvindelige orgasme er gået fra at være næsten unævnelig (og utænkelig) til at komme på alles læber med hjælp fra for eksempel TV-serien Sex and the City, der i 00’erne satte den – og dildoen The Rabbit – på landkortet sammen med en udtalt forventning om, at kvinder også skulle have noget ud af lagengymnastikken – hvis ikke med en partner, så via selvhjælp. I dag har sex og onani fundet vej til wellness- og skønhedsverdenen, da den kvindelige orgasme ud over den åbenlyse payout blandt andet skulle forbedre ens helbred og give sundere hud og hår. Et amerikansk studie udgivet i National Library of Medicine fra 2009 konkluderer således, at orgasmer hos kvinder øger udskillelsen af det kvindelige hormon østrogen, som netop styrker hud og hår, og at effekten er lige god, om klimaks kommer i selskab med en partner eller på egen hånd. Påstanden om, at sex ligefrem kan få os til at se yngre ud, formentligt på grund af de hormoner, som frigives under klimaks, fremsættes også af professor Bente Klarlund Pedersen i hendes bog Yngre med årene. Her refererer Klarlund til et forskningsprojekt fra Royal Edinburgh Hospital, hvor man over en tiårig periode undersøgte mænd og kvinders sexliv og konkluderede, at de mest seksuelt aktive mænd og kvinder i alderen 40 til 50 år så meget yngre ud end dem, der var knap så flittige på lagenerne. Bente Klarlund skriver desuden, at der ikke er nogen tvivl om, at et godt sexliv har en positiv indflydelse på vores mentale helbred og formentligt også det fysiske – for eksempel ser man nedsat risiko for blodpropper i hjertet hos seksuelt aktive mænd og kvinder. Den positive effekt sættes i forbindelse med hormonet oxytocin, også kaldet kærlighedshormonet, fordi det netop frigives ved kærlig berøring og under sex.

“De seksuelle oplevelser, man kan få med sig selv, frigør et hav af feel good-hormoner som serotonin, oxytocin og dopamin, samtidig med at vores kortisol bliver balanceret. Så self pleasuring kan være den korteste vej til ro og selvomsorg – og er fantastisk for huden!,” siger Fulvia Kryger, som står bag selvomsorgs- og skønhedsuniverset The Glow Inst, hvor hun udfører skønhedsbehandlinger og deler inspiration om skønhed og selvpleje.

“Jeg skriver ofte om seksualitet på min Instagram-profil, selvom jeg ikke er sexolog eller terapeut. Jeg gør det, fordi mit udgangspunkt er selvomsorg, og det er interessant at stille spørgsmål til og snakke om alle de meget følelsesladede aspekter af vores seksualitet. For kan man overhovedet snakke om selvomsorg uden at snakke om seksualitet? Og kan man snakke om seksualitet uden at snakke om skønhed, forvent- ninger og internaliserede fortællinger? Som kvinder kan vi måske komme til at føle, at vi kun fortjener nydelse og berøring fra vores kærester, hvis vi ikke vejer for meget og samtidig ser godt nok ud. Det er dybt internaliseret i os og kan også smitte af på den måde, hvorpå vi overgiver os til nydelsen ved for eksempel en ansigtsbehandling,” forklarer Fulvia Kryger.

Fokus på kvinders seksualitet

Orgasmer er også en del af det danske skønhedsunivers Ara’kai, som sælger sexlegetøj på lige fod med udsøgt økologisk hudpleje. Med kategorien Sexual wellness cementerer de, at sex, skønhed og wellness er tæt forbundet – og at sexlegetøj kan være så pænt, at det næsten er en skam at gemme det væk i natbordsskuffen.

“Jeg tror, at mange kvinder finder det intimiderende at træde ind i en sexbutik, hvilket afholder dem fra at købe sexlegetøj. Vi håber på at mindske følelsen af forlegenhed ved at vise innovativt sexlegetøj side om side med skønhedsprodukter. Det gør det nemmere for kvinder at se sexlegetøjet som en naturlig tilføjelse til deres wellness-rutine,” siger grundlægger Heydi Vásquez.

Hos Goop, den amerikanske livsstilsplatform med skuespillerinde og nu wellness-guru Gwyneth Paltrow i front, har sex længe været en væsentlig del af universet. Goop har blandt andet udsendt det i dag berømte duftlys This smells like my vagina og senere This smells like my orgasm – efter sigende inspireret af Gwyneths egen orgasme, som i hendes tilfælde dufter af grapefrugttærte.

Herhjemme er man blandt andet hos nystartede Sitre også overbevist om, at sex og wellness er to sider af samme sag, hvorfor du på deres hjemmeside finder såkaldte sex wellness-produkter, og hos Peech kan sexlegetøjet nemt forveksles med et par yndige stearinlys.

Det øgede fokus på kvinders seksualitet vil forhåbentligt bane vejen for større almen udbredelse af kvinders udforskning af eget køn og egne lyster, håber Heydi Vásquez:

“Der har i lang tid været en skævvridning i synet på mænd og kvinders seksualitet, og for mange kvinder er mandens behov kommet først.”

Omsorg for egen krop

Men der er også perioder, hvor vi ikke nødvendigvis kan genkende os selv i Sex and the Citys billede af den moderne kvinde, som personificeres af den evigtlystne Samantha. Og det er lige så vigtigt at italesætte som vores lyster, mener Fulvia Kryger.

“Der er så meget potentiale i at forstå vores seksualitet lidt bedre og at snakke om, hvor okay det er, at vi kan have lange perioder af vores liv, hvor vi ikke har lyst til sex. Det kan være meget udmattende eller decideret angstprovokerende at gå rundt med en følelse af utilstrækkelighed, fordi man ikke har ‘nok’ sex med sin kæreste. Jeg synes, at det skal være normalt at sige: ‘Jeg har bare ikke lyst til sex for tiden’. At give den følelse fred og plads.”

På samme måde skal vi ifølge Fulvia Kryger i højere grad italesætte, hvordan kvindens følelse af ikke at være god nok kan komme i vejen for at give sig hen til nydelse.

“I idealet om at være ‘god nok’ kan der også være en definition af at lugte ‘rigtigt’. Og frygten for for eksempel at lugte dårligt kan være en kæmpe turn-off for kvinder.”

Føler sig forkerte

At føle sig forkert eller skamfuld, fordi ens vagina lugter forkert eller ikke ser rigtig ud, er også nogle af de opfattelser, danske Dusk, der sælger økologiske intimprodukter, prøver at imødegå. Blandt andet med deres Self-examination kit lavet til at undersøge sig selv.

“Mange ved ikke, hvordan de ser ud, og har et negativt syn på deres underliv. Ved at udforske sig selv og lære sin krop bedre at kende kan man ofte opdage nye veje til nydelse og samtidig få en bedre forståelse for sin krop. Derudover kan der være god grund til at udforske sig selv i forbindelse med hormonelle forandringer i sin cyklus, graviditet og fødsel. Vi tror på, at viden og ikke mindst omsorg for egen krop er essentielt for at få en bedre og mere selvkærlig kropsbevidsthed. Derfor lavede vi vores Self-examination kit, som samtidig kan ses som et modsvar til hygiejne-industrien, der i årtier har været præget af en diskurs om, at kvindekroppe er uhygiejniske, og at underlivet skal tæmmes for lugt, fugt, lyst og folder,“ siger kvinderne bag Dusk, Sine Cecilie Laub og Christina Høgh Selmer Kirk.

Fulvia Kryger er også opmærksom på skammen med hensyn til det kvindelige kønsorgan og kvinders egen udforskning af det, blandt andet når hun deler tekster om onani med sine Instagram-følgere:

“Jeg bruger ofte eufemismer som self pleasuring i stedet for onani, fordi seksualitet kan være forbundet med så meget skam og forkerthed, når vi bruger almindelige ord. Så det er bevidst, at jeg bruger andre ord til at inspirere kvinder til at udforske den side af skønhed og selvomsorg.”

Heldigvis tyder den nye bølge af seksuel wellness på, at vi er et skridt nærmere at lægge skammen på hylden, senest på Magasin.dk, der har tilføjet sexlegetøj i kategorien skønhedsshopping. Dildoer og vibratorer kan således nu købes i det traditionsrige stormagasins webshop med samme selvfølgelighed som lækkert damask-sengetøj og blid økocreme.