© anna stokland

De bedste råd, der gør en stor forskel for dit hår

Vil du passe godt på dit hår, vil disse tips gøre det nemmere at få sundt, langt og stærkt hår.

Uanset om man har langt eller kort hår, går ønsket om et sundere og stærkt hår igen hos mange. Det kan frisøren altid hjælpe med, men heldigvis er der også meget, du selv kan gøre for at holde dit hår pænt.

Derfor får du her vores bedste råd til alt det, du kan gøre derhjemme for at holde håret smukt, stærkt og sundt.

Afhjælp kruset hår

Især om vinteren er vi mange, som døjer med viltert og kruset hår. Det skyldes de faldende temperaturer, som gør håret mere tørt – og som også giver mere elektrisk hår. Når det sker, vil hvert enkelt hårstrå blive mere ru i overfladen og derfor filtre sammen, modsat et sundt og velfugtet hår, hvor hårstråene har en blankere overflade, der skaber knap så meget friktion, når de gnides imod hinanden. Manglen på fugt vil desuden få hårstråenes øverste lag til at udvide sig og lukke luft ind, hvilket både giver et kruset look og gør de enkelte hårstrå mere skrøbelige med øget tendens til at knække.

For at bekæmpe de krusede lokker skal der derfor rigeligt med fugt i håret, og så kan det være en god ide at skrue ned for de daglige hårvaske.

Undgå dagligt slid, og få længere hår

Drømmer du om længere hår, så er det måske på tide at lave om på nogle af de uvaner, der kan være med til sænke hastigheden af din hårvækst. Vores hår på hovedet vokser omtrent 0,3 til 0.4 millimeter om dagen, og vil derfor på en måned vokse omtrent 1 til 1,5 centimeter. Det betyder, at håret vokser seks til syv centimeter hvert halve år.

Vil du have længere hår, skal du for det første lade håret hænge løst så meget af tiden som muligt, da daglig opsætning af håret kan ødelægge hårrødderne og give slidte længder med knækkede hårstrå. Få endnu flere tips, der gør det nemmere at få langt hår her.

Hårtab?

Oplever du, at håret fælder mere, end det plejer? Det er meget almindeligt, at du fælder mere i nogle perioder end andre, for eksempel kan temperaturskift i vejret sætte gang i periodiske hårtab, men har hårtoppen længe føltes tyndere end normalt, kan for eksempel hormonelle forandringer eller daglig brug af varme på hovedbunden være årsagen. Her kan det blandt andet hjælpe at skrue ned for brugen af varme styling-redskaber, herunder hårtørreren, men også at undlade stramme frisurer, som hiver i hårrødderne – det kan på sigt give arvæv, der forhindrer ny hårvækst.

Styrk håret med hårvitaminer

Vil du styrke håret indefra, er et kosttilskud lavet til at give mere hårvækst et godt middel. Hårtilskud består typisk af A-, B-, C-, D- og E-vitamin i form af keratin, biotin, niacin og silica, som hjælper håret til at vokse sig langt og stærkt. B-vitamin er især kendt for at være hårets vitamin, da de forskellige former for B-vitaminer alle spiller en rolle for hårets sundhed og trivsel. Mangel på B-vitamin vil derfor i de fleste tilfælde lede til hårtab. Ligeledes er mineralerne jern og magnesium vejen til stærkt hår, da jernmangel giver spaltet hår, mens magnesium holder hovedbunden sund og skælfri.

Vil du se resultater, skal du huske at tage tilskuddet hver dag. Regn først med at se effekten på hårets længde og tykkelse efter tre til seks måneder.

Glem ikke at børste håret

Hårbørsten er nemlig en af de billigste løsninger på et problem, som mange døjer med: Skæl og irriteret hovedbund. Især i de kolde måneder har mange tendens til skæl, hvilket giver kløe og generende hvidt drys fra hovedbunden.

Grunden til, at skæl opstår oftere om vinteren, skyldes de kolde temperaturer, der ikke bare udtørrer ansigtshuden, men også hovedbunden, som dernæst vil begynde at skælle.

Men en tør hovedbund kan faktisk modvirkes ved netop at føre hårbørsten gennem håret og sørge for at rede ekstra godt igennem på toppen af hovedet, så hovedbunden bliver stimuleret og blodcirkulationen øges.

Det er meget vigtigt, at du reder håret og hovedbunden hver eneste dag, og efter 14 dages daglig hårbørstning skulle du gerne kunne se og mærke en stor forskel.

Desuden vil daglig hårbørstning også give mindre fedtet hår, fordi hovedbundens naturlige olier bliver ført ud i hårets længder, og dermed kan du vinde lidt ekstra tid, før håret igen skal vaskes.