Hår
© Anna Stokland

De bedste råd, der gør en forskel for dit hår

Vil du passe godt på dit hår, vil disse tips gøre det nemmere at få sundt, langt og stærkt hår.

Uanset om man har langt eller kort hår, går ønsket om et sundere og stærkt hår igen hos mange. Det kan frisøren hjælpe med – når ellers de må holde åbent – men heldigvis er der også meget, du selv kan gøre for at holde dit hår pænt.

Derfor får du her vores bedste råd til alt det, du kan gøre derhjemme for at holde håret smukt, stærkt og sundt.

Afhjælp kruset hår

Især om vinteren er vi mange, som døjer med viltert og kruset hår. Det skyldes de faldende temperaturer, som gør håret mere tørt – og som også giver mere elektrisk hår. Når det sker, vil hvert enkelt hårstrå blive mere ru i overfladen og derfor filtre sammen, modsat et sundt og velfugtet hår, hvor hårstråene har en blankere overflade, der skaber knap så meget friktion, når de gnides imod hinanden. Manglen på fugt vil desuden få hårstråenes øverste lag til at udvide sig og lukke luft ind, hvilket både giver et kruset look og gør de enkelte hårstrå mere skrøbelige med øget tendens til at knække.

For at bekæmpe de krusede lokker skal derfor rigeligt med fugt i håret, og så er det vigtigt at skrue ned for de daglige hårvaske. Hold dig i stedet til to eller tre ugentlige hårvaske.

Undgå dagligt slid, og få længere hår

Drømmer du om at komme ud af corona-lockdown med længere hår, så udnyt tiden derhjemme til at lave om på nogle af de uvaner, der kan være med til sænke hastigheden af din hårvækst. Vores hår på hovedet vokser omtrent 0,3 til 0.4 millimeter om dagen, og vil derfor på en måned vokse omtrent 1 til 1,5 centimeter. Det betyder, at håret vokser seks til syv centimeter hvert halve år.

Vil du have længere hår, skal du for det første lade håret hænge løst så meget af tiden som muligt, da daglig opsætning af håret kan ødelægge hårrødderne og give slidte længder med knækkede hårstrå. Få endnu flere tips, der gør det nemmere at få langt hår her.

Hårtab?

Oplever du, at håret fælder mere, end det plejer? Det er meget almindeligt, at du fælder mere i nogle perioder end andre, for eksempel kan temperaturskift i vejret sætte gang i periodiske hårtab, men har hårtoppen længe føltes tyndere end normalt, kan for eksempel hormonelle forandringer eller daglig brug af varme på hovedbunden være årsagen. Her kan det blandt andet hjælpe at skrue ned for brugen af varme styling-redskaber, herunder hårtørreren, men også at undlade stramme frisurer, som hiver i hårrødderne – det kan på sigt give arvæv, der forhindrer ny hårvækst.

Styrk håret med hårvitaminer

Vil du styrke håret indefra, er et kosttilskud lavet til at give mere hårvækst et godt middel. Hårtilskud består typisk af A-, B-, C-, D- og E-vitamin i form af keratin, biotin, niacin og silica, som hjælper håret til at vokse sig langt og stærkt. B-vitamin er især kendt for at være hårets vitamin, da de forskellige former for B-vitaminer alle spiller en rolle for hårets sundhed og trivsel. Mangel på B-vitamin vil derfor i de fleste tilfælde lede til hårtab. Ligeledes er mineralerne jern og magnesium vejen til stærkt hår, da jernmangel giver spaltet hår, mens magnesium holder hovedbunden sund og skælfri.
Vil du se resultater, skal du huske at tage tilskuddet hver dag. Reg først med at se effekten på hårets længde og tykkelse efter tre til seks månder. Vil du prøve, finder du vores foretrukne hårtilskud her.

Brug din hårpleje korrekt

Uanset hårtype har dit hår altid gavn af, at du skruer op for den fugtende pleje. Prøv derfor at pleje med en ugentlig hårmaske, og gør det til en vane at fordele din balsam på både hovedbunden og i hårets længder. Det er et trick, som giver meget smukkere hår og en hovedbund i bedre balance.

Vælg denne frisure

Går du og drømmer om et helt nyt udtryk, kan du lade dig inspirere af årets mest populære frisurer. Vi spår blandt andet, at frisuren The Shag bliver efterspurgt, da den er lige så pæn, som den er nem at vedligeholde. Er du omvendt ude efter en knap så permanent forvandling, kan du forsøge dig med en af tidens populære fletninger, der kan flettes i både langt og mellemlangt hår, og som desuden er genial til at skjule fedtet hår inden Zoom-mødet.