Derfor gav det 36-årige Katherine Hudson en følelse af styrke, da hun lod sit grå hår vokse frem

Og i dag savner hun hverken de faste frisørbesøg – eller den usikkerhed, hun følte over sine grå udvoksninger. 

36-årige Katherine Hudson, PR Manager hos Hugo Boss Nordics, fik de første grå hår i starttyverne. Der skulle dog en Corona-lockdown og lukkede frisører til, før hun endeligt besluttede sig for at lade håret blive gråt. I dag savner hun hverken de faste frisørbesøg – eller den usikkerhed, hun følte over sine grå udvoksninger.

Hvordan havde du det med at blive gråhåret?
“Jeg var nok omkring 24 eller 25 år, da jeg opdagede de første grå hår. I virkelig lang tid hadede jeg mit grå hår, og jeg gjorde alt, hvad jeg kunne, for at holde det nede. Jeg var den eneste i min vennegruppe, som begyndte at blive gråhåret. Jeg blev enormt selvbevidst, når de grå udvoksninger begyndte at vise sig op til mine faste frisørbesøg hver sjette uge. Til sidst blev jeg så usikker over mine grå rødder, at jeg nægtede at gå på dates op til mine frisørbesøg.”

Følte du, at omverden reagerede på, at du blev gråhåret i en ung alder?
“Oveni at jeg i forvejen var meget bevidst omkring de grå rødder, var der også mange i min omgangskreds, som gjorde mig opmærksom på dem. En af mine venners mand sagde endda til mig, at jeg skulle blive ved med at dække dem, for ellers ville jeg ikke have en chance for at finde en partner. Det syntes jeg var virkelig nedslående. Omvendt har jeg også fået de dejligste komplimenter fra folk, der har sagt, at de elskede mit grå hår.”

Hvad fik dig til at stoppe med at farve dine grå hår?
“Det var både det økonomiske aspekt og besværet ved konstant at skulle gå til frisøren, og så havde jeg bare længe gået og tænkt på at lade det vokse ud. Da den lange Corona-lockdown alligevel gjorde det umuligt at komme til frisøren, så jeg det som en oplagt mulighed for at lade det vokse frem derhjemme. Da man endelig kunne komme til frisøren igen, fik jeg kun nogle få lyse striber, og nu – her et halvt år senere – har jeg ikke gjort noget som helst ved mit hår.”

Hvordan føltes det endelig at lade håret blive gråt?
“Fordi jeg lod det grå hår vokse ud i den periode, hvor jeg alligevel var meget isoleret derhjemme, tror jeg, at det blev lidt nemmere for mig. Jeg havde mulighed for at gemme mig og håret væk. Til sidst glemte jeg næsten alt om det, fordi jeg havde vænnet mig til at se det grå hår og havde haft mange år til langsomt at vænne mig til tanken. Men med det sagt, har jeg også haft øjeblikke med tristhed, fordi jeg savner min naturlige hårfarve. Særligt fordi min grå og hvide hårfarve kan være enormt ujævn nogle steder. Men jeg savner ikke de konstante frisørbesøg. Især ikke nu, hvor jeg er kommet så langt i processen med at acceptere det grå hår. Og kvaliteten af mit naturlige hår er også meget bedre nu, hvor det ikke bliver farvet.”

Hvordan får det grå hår dig til at føle dig i dag?
“Jeg har vænnet mig til det, og jeg får dejlige komplimenter for både farven og kvaliteten af mit hår. Jeg synes, det føles enormt stærkt at tage ejerskab over egen krop og at acceptere, at man bliver ældre, og at acceptere de ændringer, som følger med – især ens grå hårfarve. Jeg føler også, at det har hjulpet mig, at der på det seneste har været så meget positiv opmærksomhed om kvinders grå hår.”

Hvad er dine bedste tips til at pleje håret?
“Jeg har supertykt hår og behøver kun at vaske mit hår en gang om ugen. Når jeg vasker håret, elsker jeg at bruge Kerastases shampoo og balsam og deres serum, som jeg bruger i det våde hår. Jeg prøver også at huske at bruge hårmasker for at få det til at se så godt og velplejet ud som muligt. Det gør virkelig en forskel.”