Gråt hår
© Anna Stokland

Derfor lader flere kvinder det grå hår vokse frem

Både i Hollywood og herhjemme er flere kvinder klar til at omfavne det grå hår. Her er et par gode hårtips til dig, som overvejer at hoppe med på den grå bølge.

Billeder og rosende overskrifter gik verden rundt, da skuespillerinderne Andie MacDowell, Helen Mirren og Jodie Foster alle betrådte den røde løber under dette års filmfestival i Cannes med hver deres grå hår. I Andie MacDowells tilfælde bestod det nye look af hendes velkendte mørke krøller blandet med mørkegrå udvoksninger, hvor Helen Mirren viste en helt lysegrå tone, og Jodie Fosters hår havde sølvgrå stænk. Og det er ikke kun på den røde løber, at flere og flere kvinder omfavner deres grå hår. I forlængelse af, at vi lige nu oplever en bevægelse af kropspositivister, som kæmper for at lade den naturlige kvindekrop komme til syne i mediebilledet – med strækmærker og alle de spor, det levede liv efterlader – er fokus nu også rettet mod kvinders naturlige grå hår. Det bekræfter frisør Salli Anderschou, der oplever et skifte i flere af sine kvindelige kunders reaktion på gråt hår.

“Forskellen for bare et par år siden til i dag er, at folk ikke på samme måde ønsker at dække, men også vil integrere de grå hår i frisuren. Nogle ønsker endda at fremhæve dem, hvor mange før i tiden tænkte, at de bare skulle have farvet håret i den farve, de havde, før det blev gråt. Flere er nu bevidste om, at det ikke er den eneste vej frem, da det kræver utroligt meget vedligeholdelse, og at de heller ikke lærer at acceptere forandringen ved at undgå den med hårfarve,” siger Salli Anderschou.

Den såkaldte 'grey hair movement' begyndte allerede før, verden gik i Corona-lockdown, men voksede sig kun større under pandemien. Rent lavpraktisk havde folk sværere ved at få adgang til at besøge frisøren hver sjette måned, hvilket det kræver at vedligeholde de grånende udvoksninger, men formentligt er omfavnelsen af de grå hår også et udtryk for den selvaccept og selvkærlighed, flere øvede sig i at praktisere under pandemien.