Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gråt hår © Anna Stokland

Derfor lader flere kvinder det grå hår vokse frem

Både i Hollywood og herhjemme er flere kvinder klar til at omfavne det grå hår. Her er et par gode hårtips til dig, som overvejer at hoppe med på den grå bølge.

Billeder og rosende overskrifter gik verden rundt, da skuespillerinderne Andie MacDowell, Helen Mirren og Jodie Foster alle betrådte den røde løber under dette års filmfestival i Cannes med hver deres grå hår. I Andie MacDowells tilfælde bestod det nye look af hendes velkendte mørke krøller blandet med mørkegrå udvoksninger, hvor Helen Mirren viste en helt lysegrå tone, og Jodie Fosters hår havde sølvgrå stænk. Og det er ikke kun på den røde løber, at flere og flere kvinder omfavner deres grå hår. I forlængelse af, at vi lige nu oplever en bevægelse af kropspositivister, som kæmper for at lade den naturlige kvindekrop komme til syne i mediebilledet – med strækmærker og alle de spor, det levede liv efterlader – er fokus nu også rettet mod kvinders naturlige grå hår. Det bekræfter frisør Salli Anderschou, der oplever et skifte i flere af sine kvindelige kunders reaktion på gråt hår.

“Forskellen for bare et par år siden til i dag er, at folk ikke på samme måde ønsker at dække, men også vil integrere de grå hår i frisuren. Nogle ønsker endda at fremhæve dem, hvor mange før i tiden tænkte, at de bare skulle have farvet håret i den farve, de havde, før det blev gråt. Flere er nu bevidste om, at det ikke er den eneste vej frem, da det kræver utroligt meget vedligeholdelse, og at de heller ikke lærer at acceptere forandringen ved at undgå den med hårfarve,” siger Salli Anderschou.

Den såkaldte 'grey hair movement' begyndte allerede før, verden gik i Corona-lockdown, men voksede sig kun større under pandemien. Rent lavpraktisk havde folk sværere ved at få adgang til at besøge frisøren hver sjette måned, hvilket det kræver at vedligeholde de grånende udvoksninger, men formentligt er omfavnelsen af de grå hår også et udtryk for den selvaccept og selvkærlighed, flere øvede sig i at praktisere under pandemien.

Arbejd med og ikke imod de grå hår

Dog mener Salli Anderschou også, at manges reaktion på de grå udgroninger påvirkes af den frisør, hvis stol man sætter sig i.

“Kvinder, som kommer ind med grå udvoksninger, kan være enormt usikre på, hvad de skal synes om det. Så hvis jeg som frisør havde sagt: ‘Hold da op, det skal bare dækkes’, ville de nok hælde mest til det. Men når jeg møder dem med en indstilling om, at vi skal arbejde med det grå hår, bliver de mere positivt stemt.”

Ligesom så mange andre forandringer kan det tage tid at vænne sig til og forstå sit nye grå hår, da det ikke kun er farven, men også hårets tekstur, som forandrer sig. Det grå hår er ikke lige så blødt og er mere porøst, hvorfor man kan blive nødt til at sige farvel til det helt lange hår. Den ændrede tekstur kan også kræve nye produkter og plejevaner.

“Det kan føles grænseoverskridende, fordi det er en stor ting, som ændrer sig ved ens udseende. Og det kan folk godt blive lidt kede af, fordi det er sværere for dem at vide, hvad de skal gøre, da de produkter, som virkede før, ikke længere passer til det nye grå hår,” siger Salli Anderschou.

Det bliver dog nemmere, når man lærer sit hår at kende på ny og måske også får lidt hjælp hos frisøren. Grå er nemlig ikke bare grå, men nærmere Fifty Shades of Grey, da hårfarven har et væld af nuancer. Salli Anderschou fortæller, at mange kunder tror, at man enten skal dække det med en hårfarve, der ligner den, man havde, før det blev gråt, eller at man skal leve med det lidt gullige eller ujævne grå hår, som mange får, når de lader det vokse ud – gråt hår er nemlig ligesom afbleget hår modtageligt for misfarvninger og kan derfor nemt få en lidt gullig tone. Men der skal ofte bare et par justeringer til, som for eksempel lidt lyse striber eller en sølvshampoo, og så kan alle opnå en smuk og unik grå farve – og dermed sige endegyldigt farvel til konstante frisørbesøg eller hjemmefarvning af de grå udvoksninger.