© Anna Stokland

Derfor må du aldrig sætte håret på denne måde

Skønhedsredaktøren har ligesom mange andre ofte sat sit hår i denne populære hverdagsfrisure. Det stopper dog nu, efter at hun har erfaret, præcis hvor skadeligt det kan være.

Jeg elsker følelsen af nyvasket hår, jeg elsker at stå under den varme bruser… men hader at tørre hår med en føntørrer. For mig er det mindst lige så kedeligt som at se maling tørre, og så tager det ofte alt for lang tid på en travl morgen. Derfor springer jeg nogle gange let og elegant over, og lader i stedet det våde hår hænge løst eller sætter det op i en knold. Men efter at have fået større indsigt i, hvor skadeligt det kan være for håret, vil jeg fremover være mere flittig med hårtørreren – og det vil du formentligt også efter at have læst med her.

Derfor må du ikke sætte håret op, mens det er vådt

Efterhånden er de fleste skønhedsmærker og eksperter enige om, at en sund hovedbund er vejen til et sundt hår. Det er her, at dine hårrødder dannes, og jo mere næring og gode arbejdsforhold de får, desto sundere hårstrå vil der komme frem af hårsækkene. Desværre er en af af de mest udbredte hverdagsvaner ikke særlig god for hovedbunden – eller dit hår. Det har jeg erfaret i et interview med grundlægger af Hårklinikken Lars Skjøth, da han svarede følgende på spørgsmålet om, hvordan man selv kan modvirke hårtab:

“Pas på hovedbunden, da hovedbundsproblemer også kan give hårtab. For eksempel sætter mange håret op, imens det stadig er vådt, og det kan bidrage til, at man kan få svampeinfektion i hovedbunden, som er direkte årsag til hårtab.”

Er du en af dem, som ofte sætter det våde hår op, inden du løber ud af døren, er der en øget risiko for skæl og svampeinfektion og ifølge Lars Skjøth også et øget hårtab. En anden risiko ved at sætte det våde hår op i en knold, hestehale eller fletning er desuden, at du risikerer flere knækkede hårstrå og et kruset udtryk i hårets længder. Det skyldes, at et vådt hårstrå ændrer tekstur, og kan i våd tilstand strække sig mere end et tørt kan. Dermed lader håret sig strække mere end det faktisk kan klare, med det resultat, at det bliver tyndere og mere skrøbeligt, når det igen tørrer. Det har man blandt andet fundet frem til på Dysons laboratorier i England efter en omfattende undersøgelse af alverdens hårtyper.

Et tidsbesparende tip

Har du, på trods af ønsket om et sundere hår, ikke tid til at tørre håret, inden du skal ud af døren, kan du en gang i mellem springe over, hvor gærdet er lavest ved at gøre følgende:

Sørg for at tørre håret ved hovedbunden med en hårtørrer, indtil det er helt tørt, og spar dernæst tid ved ikke at tørre længderne, som du derimod skal lade hænge løst. På denne måde undgår du det fugtige miljø i hovedbunden, og får heller ikke strukket de våde længder på en uhensigtsmæssig måde.