© Anna Stokland

Derfor må du aldrig rede vådt hår

Har du også altid fået at vide, at du ikke må rede dit hår, når det er vådt?

“Du må aldrig rede vådt hår” er en sætning, du muligvis har hørt hos frisøren eller opsnappet i et magasin. I en travl hverdag bliver rådet dog ofte trodset, men efter at have læst præcis, hvor skadeligt det er, vil du nok lade børsten ligge efter badet.

Psst ... 5 tips, der giver langt hår hurtigere

For at blive klogere på, hvad der sker med det våde hår, har vi rådført os med Dysons håreksperter, der har undersøgt mere end 1.600 kilometer hår for at finde ud af, hvad der skader vores lokker.

Undersøgelsen fastslår, at en af de største hverdagssyndere er at rede vådt hår – og for at forstå hvorfor, må man først forstå hårets cyklus.

Dit hår er i gennemsnit 6 år gammelt

Selvom det måske ikke er rart at tænke på, er dit hår i realiteten dødt, så snart det er vokset frem af hårsækken.

Derfor kan håret ikke reparere sig selv, og de skader, som det bliver påført, bliver på håret, indtil du får klippet det gamle hår af, som i gennemsnit er seks år gammelt.

Vil du have smukt hår, skal du altså passe på håret under dets lange levetid – hvilket også indbefatter ikke at rede i det våde hår.

Så svagt bliver det våde hår

Hår kan som bekendt knække, men jo tykkere hår du har, desto mere modstandsdygtigt er det.

Men når håret er vådt, bliver det omkring 50 procent svagere, end når det er tørt, hvad end du har fint eller kraftigt hår.

Dysons undersøgelser viser, at vådt hår strækker sig mere, og dermed bliver sværere at rede igennem, hvorfor du formentligt også bruger flere kræfter på at rede det. Kombinationen af hidsig børstning og det våde hårs lave modstandskraft medfører masser af knækkede hår.

Når håret først er knækket, kan det ikke reddes, og du vil altså med tiden få tyndere og tyndere lokker, hvis du har for vane at rede i håret, når det er vådt.

Det kan derfor være en god idé at rede dit hår, inden du går i bad. Hvis du slet ikke kan undvære at rede det våde hår, skal du vælge en meget bredtakket kam, som du bruger nænsomt. Og har du tætte krøller, må du godt rede håret, når det er vådt. Nogle gange er det faktisk bedre end at rede det tørre hår, men kun under forudsætning af at du gør det med masser af hårkur eller balsam i undervejs.