hårbørste
© Anna Stokland

Derfor skal du smide din hårbørste ud

Vil du passe på dit hår og holde hovedbunden skælfri, er det på tide at kigge din hårbørste efter i sømmene.

Hvornår har du sidst tænkt på din hovedbund? Ifølge skønhedsindustrien bør den være i dine tanker, hvis du vil sikre dig et sundt hår. Det er nemlig i hovedbunden, at kimen til sundt hår lægges. Det skyldes, at hårbunden huser dine hårrødder, som producerer nye stærke hårstrå, og har du for eksempel problemer med svamp og skæl, vil det på sigt påvirke denne produktion.

Vil du holde hovedbunden sund, kræver det ofte ikke meget mere end en hårbørste – men du bør sikre dig, at din ikke er en tikkende bakteriebombe, da det kan gøre mere skade end gavn.

Håndplukket til dig

Er børsten ren?

Din hårbørste er et genialt værktøj til at stimulere hårbunden, når du bruger den til at rede både hovedbund og hårets længder. Dog kan din hårbørste også huse en masse bakterier, som på sigt kan skabe ravage i hovedbunden. Har du for eksempel skæl, som kommer på hårbørsten, når du reder håret, kan du blive ved med at holde inflammationen i live, når de gamle skælrester på den beskidte hårbørste igen kommer i kontakt med hovedbunden.

Desuden vil din børste også blive fedtet fra hårets naturlige olier, og her vil støv og skidt fæstne sig til børsten, hvis ikke du husker at gøre den rent. Bakterierne på børsten kan i værste tilfælde være med til at tilstoppe dine hårrødder og give udbrud, lidt ligesom man kender det fra ansigtshuden, som også ville blive betændt, hvis du hver dag gned en bakteriefyldt flade over huden.

Det er derfor vigtigt at sørge for, at din hårbørste er i god stand, og du bør huske at gøre den rent jævnligt og lære at skifte den ud, når ikke længere kan reddes.

Sådan forlænger du din børstes levetid

Skal din børste holde længe, skal den gøres rent hver eller hver anden uge, så skidtet ikke fæstner sig til børstens hår. Til nogle børste følger der en rensebørste med, som skal bruges til at rense børsten på følgende måde:

  • Rens din børste ved at rede alt hår og skidt ud af den.
  • Lav derefter en blanding af vand, sæbe eller shampoo, og dyp rensebørsten i sæbeskummet.
  • Red derefter den våde rensebørste gennem børstehovedet.
  • Stil børsten på hovedet til at tørre i en lodret vinkel på et viskestykke, så eventuel væske kan løbe ud.

Hvornår skal du smide din hårbørste ud?

Har du ikke rengjort din børste i årevis, kan den være svær at redde. Du bør heller ikke tøve med at smide den ud, hvis børstehårene er røget ud eller er knækkede, eller hvis der er kommet revner i luftpuden.

En god tommelfingerregel er, at hvis hårbørsten er af plastik og ikke er af specielt god kvalitet, bør den skiftes ud efter et til to år. Har du investeret i en dyrere børste, som du vel og mærke vedligeholder med rens hver eller hver anden uge, kan du have glæde af den i mange år frem.