Hår. så hurtigt vokser hår
© Anna Stokland

Hvor hurtigt vokser mit hår?

Langt hår? Drømmer du om længere hår, og synes du ikke, at dit hår vokser hurtigt nok, så læs med her.

Langt hår. Det er et ønske, som går igen på listen over ønskefrisurer, og er den også på din, så skal du væbne dig med tålmodighed. Det kan nemlig tage lang tid at vokse det korte hår langt, og for mange når håret aldrig længere ned end til det mellemlange hår ved skuldrene.

Er du en af dem, som har igangsat fasen med at forsøge at vokse håret længere, og som føler, at dit hår vokser ualmindeligt langsomt, så er du nok ikke alene. Men inden du opgiver projektet, bør du læse med her, når vi gør dig klogere på, præcis hvor langsomt eller hurtigt håret i gennemsnit vokser, og hvilke tips, der kan øge tempoet på hårets vækst.

Hvor hurtigt vokser håret i gennemsnit?

Vores hår på hovedet vokser omtrent 0,3 til 0.4 millimeter om dagen, og vil på en måned vokse omtrent 1 til 1,5 centimeter om måneden, hvilket betyder at det vokser seks til syv centimeter hvert halve år.
Dette er dog kun et gennemsnit, da det varier fra person til person, ligesom at også vejret kan yde indflydelse på hastigheden af vores hårvækst. Hår vokser hurtigere i varme, fordi det øger de forskellige næringsstoffer i kroppen, som også er med til at danne proteinet keratin, som er det, dit hårstrå hovedsageligt er bygget op af. En varm sommer er derfor den optimale sæson til at forsøge at vokse håret længere.

Så meget hår har du på hovedet

Selvom de fleste af os kun har fokus på det hår, der kommer ud på toppen af hovedet, og måske en gang i mellem på vippe- og brynhårene, har vi mennesker faktisk hår overalt på kroppen og fødes med ikke mindre end 100.000 på hovedet.
Alt efter genetik kan det tal dog variere, da for eksempel blondiner skulle have mest hår med gennemsnitligt 140.000 hårsække, hvor brunetter og sorthårede har mellem 100.000 til 120.000 og rødhårede mindst med omtrent 90.000 hårsække. Ligeledes er håret porøsitet også med til at påvirke, hvor langt det potentielt kan blive. For eksempel kan det være sværere at få langt hår, hvis du har meget krøllet hår, da denne hårtype har en mere porøs struktur, som nemt knækker, inden det når at vokse sig langt.

Hårets fire forskellige faser

Vores hårvækst er desuden påvirket af, hvilket fase det er i, og i hårets cyklus opdeles i disse fire faser:

Vækstfasen, også kendt som den anagene fase, er den periode, hvor håret vokser løs. Vækstfasen starter i hårrødderne, hvor håret vokser ud fra, og her vil håret som før nævnt vokse omtrent en centimeter om måneden. Vækstfasen for hvert hårstrå varer i alt fra tre til fem år. Her sidder håret godt fast nede i hårsækken, og det vil derfor vokse i al den tid, hvis ellers den har gode betingelser for vækst, og du ikke når at få hevet det løs fra hovedbunden.

Catagen eller regressionsfasen varer to til tre uger, og her begynder hårsækken og de celler, som er med til at få håret til at vokse, at dø. Således afskæres hårstrået fra at få tilført ny næring, og det vil derefter holde op med at vokse. Denne fase er første skridt på vej mod afstødelse af hårstrået.

Afstødelsesfasen er som navnet formentligt afslører, den periode hvor håret løsner sig og falder af, når du for eksempel vasker eller reder det. Denne fase varer i omkring tre måneder. Når først håret er revet løs fra hovedet, skal hårsækken igennem en hvileperiode, før dannelsen af et nyt hårstrå påbegyndes.

Hvilefasen byder på hvile for hårsækken, som står tom i næsten tre måneder, før et nyt hårstrå begynder at tage form og vokse frem.

Langt hår? Fem råd, der giver håret vokseværk

En sund hovedbund
Giv hårrødderne de bedste betingelser for at gro stærke og modstandsdygtige hår ved at sikre dig, at hovedbunden har det godt. Er du for eksempel plaget af svamp i hovedbunden, kan det hæmme din hårvækst, og dermed kan der på sigt vokse færre hår ud, hvorfor det kan være svært at få fylde nok i længderne.

Hovedbundsmassage
I forlængelse af ovenstående råd kan du også sikre gode betingelser for hårrødderne med en hovedbundsmassage, så blodgennemstrømningen øges, og der skyllers næringsstoffer og ilt rundt til de celler, som danner dit hår.

Kost
Stærkt hår hjælpes på vej af din kost. Tænk på at tilføre kroppen de næringsstoffer, som hårsækkene og cellerne heri skal bruge til at gro hår. Derfor er mange de seneste par år begyndt at supplere kosten med hårvitaminer, så man er sikker på at få de ingredienser, der hjælper et stærkere og længere hår på vej som for eksempel B-vitamin.

Klip det
Det gamle råd om at klippe håret, hvis det skal vokse sig langt, lyder paradoksalt, men der er mening med galskaben. Er dine længder blevet meget slidte, vil længderne ikke bare optisk se tyndere ud og dermed mindre lange ud, men du kan også risikere, at spaltningen i hårets slidte ender trevler opad hårstrået. Dermed kan det få håret til at knække længere oppe, og du kan ende med at få kortere hår, end du gik og håbede på. Har du planer om at få langt hår, skal derfor skemalægges en studsning af længderne mindst en gang hver halve år. Husk at sige til frisøren, at du forsøger at vokse håret langt, og at de derfor kun skal tage, så lidt som muligt af længden.

Fugt
Er håret meget tørt, er det i større fare for at knække af, inden det nogensinde når at vokse sig langt. Modvirk tørt hår med en god olie i hårets længder, minimal brug af varme og styling samt en ugentlig hårkur under bruseren, som er et must, når du gerne vil vokse håret langt.