Sådan redder du hårtab efter corona.
© Anna Stokland

Nødhjælp til corona-håret

Har du været smittet med corona og efterfølgende oplevet, at dit hår fælder mere end sædvanligt, er du ikke alene. Britiske læger kan nemlig lige nu berette om patienter med 'post-covid-hårtab' – eller hårtab forårsaget af sygdom med corona. Fulvia Kryger, grundlægger af selvomsorgsuniverset The Glow Inst., giver her sine råd til, hvad du selv kan gøre for at vise dine lokker lidt kærlighed.

Håndplukket til dig

79 procent af medlemmerne af det britiske Institute of Trichologists (som består af en masse læger, der har specialiseret sig i hår og hovedbundssygdomme) har behandlet patienter med ‘post-covid-hårtab’. Formanden for instituttet forklarer, at mange begynder at tabe rigtig meget hår, efter de har været syge med virussen.

Den gode nyhed er, at man godt kan gøre nogle ting for at hjælpe håret på rette vej – og herunder kommer lidt tips til, hvad du selv kan gøre. Husk også at kontakte din læge, hvis du pludselig lider af hårtab.

1. Stresslindring

Stress kan skabe en tilstand, som hedder telogen effluvium (midlertidigt hårtab på grund af stress, trauma eller chok – typisk i toppen af hovedet). Man mister ikke alt håret, men begynder at tabe så meget, at man selv lægger mærke til det. Andre ser det ikke så tydeligt. Men hvad er stresslindring? Det kan være alt muligt, som får dig til at slappe af: self pleasuring, et langt bad, lidt offline-tid om aftenen, en tur i biografen eller noget helt andet. Hvis du har mistanke om, at du lider af stress, bør du kontakte din læge.

2. Protein

Skru op for proteinen i din kost, hvis du ikke allerede er godt dækket ind. Protein hjælper kroppen med de nødvendige byggeklodser, som bruges til at producere hår. Det er lækkerier som kalkun, bønner (tænk på de lækre salater med bønner, man får i Italien), hummus og en æggemad med purløg.

3. Multivitamin

Tag et godt multivitamin-multimineral med zink. Gerne suppleret med B5.

4. Oregano-olie

Prøv at spise oregano-oliekapsler i nogle måneder. Det lindrede min hovedbundskløen ret effektivt og har hjulpet mig så meget.

5. Less is more

Modstå fristelsen, og brug så få produkter som muligt i dit hår – kun 'the basics' som shampoo og balsam. Vælg de milde mærker. Brug ganske lidt produkt, og undgå alt for varmt vand.

6. Spar på varmen

Spar på føntørreren og andre varmeapparater. Tænk baby-hårpleje: Hvordan behandler du din babys hår? Gør det samme med dit eget.

7. Hovedbundsmassage

Giv dig selv en hovedbundsmassage, eller book tid hos frisøren til vask og massage. Det hjælper meget at stimulere blodomløbet i hovedbunden. Når du laver massagen på dig selv, skal du have en følelse af at holde fingerspidserne på samme sted, men samtidig lave cirkelbevægelser. Det er den vildeste følelse for en presset hovedbund.

8. En god børste

Brug en god kam, når du reder det våde hår efter badet. Jeg kan godt lide dem fra Mason Pearson.

9. En god frisør

Find en god frisør, som lytter til dig og siger tingene ligeud. Jeg elsker Sara Falkenberg hos Cim Mahony i København og Camilla Frank i Hvidovre.

Jeg har spurgt Sara Falkenberg, som er Head of Education hos Cim Mahony, om, hvad hendes bedste råd er, hvis man begynder at tabe meget hår. Hun svarer:

"Mit kærligste råd vil helt sikkert være en blid børstning ned i hovedbunden med en Mason Pearson-børste, både morgen og aften. Børst fra side til side og på kryds og tværs af hovedet for at stimulere hovedbunden og øge blodcirkulationen.

En let hovedbundsmassage er også en rigtig god ting (husk nyvaskede fingre for at undgå fedtet hovedbund). Vi taber alle omkring 100 hår om dagen, hvilket er helt normalt, men nogle gange går hårsækken i dvale og vokser ikke ud med det samme, og så kan den have brug for hjælp til at vokse ud igen. Derfor er det rigtigt effektivt med både børstning og massage, som stimulerer hovedbunden.

Jeg er også begyndt at anbefale et collagentilskud, efter at jeg har hørt om rigtig mange positive oplevelser fra mine kunder med hårtab."

10. Det vigtigste

Husk, at hår tager tid. Selvom det kan være svært, så vær tålmodig, og giv dit hår tid til at blive sundt igen.