© Anna stokland

Stjernefrisøren: Derfor producerer kroppen selv verdens bedste balsam

Ifølge frisør Cim Mahony kan selv den dyreste hårkur og balsam ikke leve op til den fugt, du selv kan lave – helt gratis.

Fugt er nøglen til en smuk hud, men også et sundt og blankt hår. Det er faktisk næsten endnu vigtigere at huske fugt til håret, da længderne af håret, modsat vores hud, ikke selv kan producere fugt, men skal have det tilført udefra.

Derfor findes der også et væld af gode produkter til at fugte håret med. Men i følge frisør Cim Mahony ejer af Studio Cim Mahony, er kroppen faktisk selv i stand til at danne den allerbedste fugt til håret, som du nemt kan få glæde af, hvis bare du kender dette tip.

Sebum

Huden i ansigtet og i hovedbunden danner et fedtstof kaldet sebum, som er med til at holde huden fugtet. På den måde har huden i princippet et selvsmørende system, som gør, at den, når sebumproduktionen fungerer optimalt, ikke behøver fugt udefra. Og i følge Cim Mahony er sebum også det allerbedste fedtstof, du kan smøre håret med.

Derfor har man i årevis forsøgt at replikere sebums effekt i både balsam og hårkure. Det er dog aldrig lykkedes, fortæller Cim Mahony, men til gengæld findes der heldigvis måder, hvorpå dit hår kan få glæde af hovedbundens egen sebumproduktion.

Red løs

Cim Mahony fremhæver hårbørsten som dit bedste redskab, fordi hårbørsten- hvis du vel at mærke bruger en med vildsvinehår fra undersiden af svinet – kan føre de gode fedtstoffer fra hovedbunden ud i hårets længder. Grunden til, at det skal være denne slags vildsvinehår er, at de er særlige gode til at suge væsker til sig, hvor dem, du finder på for eksempel grisens ryg, vil frastøde væske, og har derfor ikke samme gode effekt på hovedbundes olier.

Cim Mahony fremhæver derfor børsterne fra Mason Pearson, hvis børstehår netop er lavet med denne type vildsvinehår.

Derfor bør du rede håret hver dag

En anden grund til, at Cim Mahony stærkt opfordrer til, at man reder håret hver dag, er, at det gør det lettere at springe et par hårvaske over, fordi hovedbunden vil blive mindre fedtet. Dermed vil mange på sigt også opleve en sebumproduktion, som er mere i balance, da for hyppig hårvask kan ødelægge den og få den til at producere for meget, sådan at du ofte vil opleve at have fedtet hovedbund.

Derover giver børsten også stimulering af hovedbunden og hårrødderne, og jo mere ilt og næring, de får, desto bedre hårstrå vil de kunne producere.

Så frem med børsten. Husk dog at starte med at rede alle hårknuder ud ved at arbejde dig langsomt gennem håret fra spidserne og op. Dernæst kan du rede hele håret igennem fra hovedbunden og ned – det sikrer dig den fugt til hårets længder, som ikke engang verdens dyreste plejeprodukter kan matche.