Derfor får du sundere hår af ikke at vaske hår
© Anna Stokland

Vi tester: Fordelene ved ikke at vaske hår

Costumes skønhedsredaktør har droppet de daglige hårvaske. Læs her, hvorfor og hvordan mindre hårvask kan give dig smukkere hår.

De seneste par år er flere og flere kvinder begyndt at droppe de mange hårvaske til fordel for kun at vaske håret en gang om ugen – eller endnu mindre. Nogle tager endda skridtet videre og dropper også shampooen, så de kun skyller håret med varmt vand.

Hvorfor skal man skrue ned for hårvasken?

Fordelene ved at droppe hårvaskene skulle være mange, og du skulle, ironisk nok, opleve at få mindre fedtet hår ved at skrue ned for hårvaskningen og de skummende, udtørrende shampooer.

Det skyldes, at hovedbunden, ligesom ansigtshuden, kan begynde at overproducere talg, hvis du alt for ofte vasker håret og dermed fjerner hovedbundens naturlige olielag. Således kommer mange ind i en ond cirkel af konstant hårvask, fordi håret hele tiden føles fedtet, hvilket så kun bliver værre af de skrappe shampooer.

Du kan altså bringe hovedbunden tilbage til dens naturlige balance ved at vænne den til kun at blive vasket en gang imellem, hvilket jeg satte mig for at efterprøve på egen hovedbund. Efter forsøget skulle mit hår gerne blive sundere at se på, fedte mindre og få mere tekstur, som både gør håret pænere og nemmere at sætte.

Inden du går i gang

Jeg var ret bange for, hvordan mit hår og mine omgivelser ville reagere, hvis jeg pludselig skulle rende rundt med uvasket, fedtet hår. Jeg planlagde derfor at starte mildt ud ved først at strække hårvasken fra hver anden til hver tredje dag, og dernæst til hver femte og forhåbentligt ende op med kun at skulle vaske det en gang om ugen.

Jeg garderede mig på forhånd med tørshampoo og min elskede børste fra Mason Pearson, fordi man ved at rede håret grundigt igennem kan få redt hovedbundens naturlige olielag ud i hårets længder, så hovedbunden vil fremstå mindre fedtet imellem hårvaskene.

Børsten og tørshampooen vil blive dine bedste venner, og denne shampoo indeholder hverken syntetiske skummemidler og silikone.

Handy bristle & nylon bn3 i sart rosa, Mason Pearson hos Barnholdts.com 995 kr. // Swish shampoo 02, Karmameju 199 kr. // Tørshampoo, Klorane hos Webapoteket.dk 99 kr.

Sådan gik det

Jeg synes, at det gik overraskende nemt med at tilvænne håret til mindre hårvaske, og jeg gik på en måneds tid fra hårvaske hver anden dag til kun at vaske det en gang om ugen. Her hjalp de mange daglige børstetag, og lidt tørshampoo, når situation var ved at blive kritisk. Dog forsøgte jeg at minimere brugen af tørshampoo og undlod at spraye det direkte på hovedbunden, da det ikke er særligt godt for hovedbunden.

Håret så selvfølgelig lidt fedtet ud lige op til den sidste vaskedag, men jeg oplevede aldrig, at det var rigtigt slemt, eller at håret lugtede, fordi jeg netop havde udfaset hårvaskene over en længere periode.

Efter tre måneder synes jeg, at det blev meget nemt kun at vaske håret den ene gang om ugen, og mit hår blev helt klart mindre fedtet og sad faktisk bedre, fordi jeg netop oplevede at få mere tekstur i håret.

Vil jeg anbefale andre det?

Jeg kan sagtens anbefale andre at skære ned for hårvaskene, forudsat at du er tålmodig i begyndelsen, og at du er flittig med hårbørsten hver eneste dag.

Har du problemer med fedtet hår, er jeg sikker på, at du vil opleve en forskel, og synes du, at en ugentlig vask er for lidt, kan du sagtens holde det til to. Jeg vil dog ikke anbefale at undlade shampooen fuldstændigt, fordi jeg tror, at hovedbunden har godt af en ugentlig afrensning, hvor den bliver renset for støv, skidt og rester fra dine stylingprodukter.

Det vigtigste er bare, at du skruer ned for de udtørrende daglige hårvaske og forsøger at skifte den sulfatholdige shampoo ud med en, der er mindre udtørrende, som eksempelvis Karmamejus Swish 02 shampoo.