Sundt hår - får man flere grå hår af at plukke hår og hvordan plejes håret bedst
© Anja Poulsen / Costume 184

Vokser håret hurtigere af at blive klippet?

Og er det sandt, at du ikke må plukke de grå hår, fordi det medfører endnu flere? Få svaret lige her, når vi be- og afkræfter de fire største myter inden for hår og hårpleje

For nogle uger siden var undertegnede på besøg hos hårtørrer-fabrikanten Dyson, hvor man har brugt de sidste fire år på at forske i én ting: hår.

Dyson har et hold på 30 forskere, der undersøger hår, og de har blandt andet afkræftet fire af de mest udbredte myter inden for hår.

Hvis du gerne vil blive lidt klogere på dit hår, inklusiv hvad du ikke skal gøre, bør du læse med her.

Psst ... Her er de bedste frisører i Danmark

1. Hvis du afslutter badet med koldt vand, får du blankere hår

Nej. Der er længe blevet sagt, at et koldt skyl under bruseren giver blankere hår, fordi det kolde vand vil lukke hårets skællag. Men ifølge Dysons mange undersøgelser kan hårets skællag hverken åbne eller lukke sig ved brugen af varmt og koldt vand.

Det gør derfor ingen forskel for dit hår, men er du glad for et afsluttende koldt gys, gør det i hvert fald ingen skade på håret.

2. Håret gror hurtigere, når det klippes oftere

Nej, desværre. Dit hår vil ikke gro hurtigere af at blive klippet oftere. Håret gror som bekendt ud af hovedbundens hårsække, og de påvirkes ikke af, at du klipper dem længere nede på hårstrået. Til gengæld vil en regelmæssig klipning sikre et sundere udseende hår.

Desuden er fornuftigt at få klippet de spaltede ender af, så spaltningen ikke rejser længere op ad hårstrået, og giver tyndere og mere skadet hår.

3. Plukker du ét grå hår, vil der vokse ti nye frem

Nej, men det stopper heller ikke fremkomsten af grå hår at blive plukket. Når først en hårsæk begynder at producere gråt hår, vil alle nye hårstrå fra denne hårsæk komme ud som grå.

Når du plukker et hår, vil hårsækken begynde at producere et nyt, men der er ikke noget, som tyder på, at det at plukke et gråt hår skulle få de omkringliggende hårsække til også at begynde at producere grå hår.

4. Jo mere du reder håret, jo sundere bliver det

Ja og nej. Dysons studier viser, at hårbørstning giver en mekanisk skade på håret, og er håret i forvejen slidt fra sol, hårfarve og varme, vil det kun blive mere slidt af de mange børstetag. De daglige tag med hårbørsten igennem hårstrået gør nemlig hårstråene svagere, hvorfor de til sidst vil knække af, hvilket giver mange små afstikkere i dit løse hår.

Til gengæld er de mange børstetag gode for din hovedbund, og du må derfor finde en balance, hvor du aldrig reder håret, når det er vådt, og altid er ekstremt forsigtig med børsten, så du skader håret mindst muligt undervejs.