4 favoritter fra Århus

Århus er en foretagsom by med masser på cv’et. I anledning Århus-temaet i det nye Costume får du her fire favoritter, som du måske ikke vidste havde århusiansk ophav

© Privat / Polfoto

I det nye nummer af Costume, der er på gaden nu, sætter vi kurs mod Århus. Smilets By er nemlig udvalgt til at være Europæisk Kulturhovedstad i 2017. I magasinet inviterer vi dig hjem til to yderst velklædte kvinder, guider dig til 48 suveræne timer i Smilets By og præsenterer vores 16 favoritter fra Århus i artiklen Fra Århus til resten af verden. Århus kan det hele. Fra gode butikker og den bedste sushi til et ungt miljø og innovative tiltag.

Her får du en bid af artiklen, mens du i magasinet kan møde Danmarks svar på Zlatan, en glad ko i køkkentern og en kreativ uddannelse ulig alle andre.

4 favoritter fra Århus

Thomas Helmig

“Jeg var så heldig at være ung i Århus på et tidspunkt, da det var her, det hele skete musikalsk. Der var virkelig knald på i Århus i 80’erne. Vi kom på landkortet. Det var pissesjovt,” fortæller Thomas Helmig i samtalebogen Helmig og kærligheden. I dag er det da også svært at sige Thomas Helmig uden straks at tænke på hans fødeby. Han og hans kone, den tidligere topmodel Renée Toft Simonsen, har næsten status a la byens Frederik og Mary, og en aften på byens barer er det ikke underligt at høre sangen Stupid Man i hvert fald ti gange.

Magnumisen

Den store, bløde vaniljeis med den fede overfrakke af chokolade blev udviklet på Frisko i Århus og sendt på markedet i 1989. Lige fra begyndelsen var det svært for Frisko at følge med den store efter- spørgsel. Europæerne var vilde med isen, og i dag spises der over to milliarder Magnum hvert år.

Den Store Bagedyst

De sidste par år har rigtigt mange danskere råbt med på slagordene ‘klar, parat, bag’, når programmet Den Store Bagedyst er løbet over tv-skærmen. Programmet er produceret af DR Århus, der også står bag seersucceser som Bonderøven, Kender du typen, Hammerslag og Nak og Æd. Hvorfor så stor en andel af DR’s programsucceser er produceret af Århus-afdelingen frem for i København, er der mange teorier om. Signe Aggerholm, chef for DR Århus, har til dagbladet Århus Stiftstidende beskrevet, at der er en særlig ånd i byen, som går igen i tv-produktionen ved, at programmet blandt andet er mere i øjenhøjde med seerne.

Atomkraft nej tak-solen

‘Hvad skal væk? Barsebäck! Hvad skal ind? Sol og vind ...’ Under den kolde krig var frygten for atomkraft yderst nærværende, hvilket fik mange til at engagere sig i græsrodsbevægelser. I den århusianske lokalgruppe for Organisationen til Oplysning om Atomkraft, OOA, satte aktivisten Anne Lund sig for at lave et anti-atomkraftmærke i forbindelse med indvielsen af det svenske atomkraftværk Barse- bäck. Mærket skulle signalere venlighed og dialog, og således kom den lille smilende sol til verden i Århus i 1975. Solmærket, der siden er oversat til 52 sprog, blev i 1983 blæst op til et flere meter højt gavlmaleri i Vestergade i Århus. Her hænger det endnu – som et symbol på den vundne atomkraftkamp og tiden, hvor Århus var bevægelsernes by.

Vil du vide mere? I det nye Costume finder du et stort Århus-tema med alt, du skal vide om Smilets By.