4 gode grunde til at spise vegansk

Der er flere gode grunde til at begynde at spise vegansk, men en af de ultimative fordele er, at du passer bedre på vores planet.

Streetfashion PAP SS 2023Milan Fashion Week February 2022

Streetfashion PAP SS 2023Milan Fashion Week February 2022

© Anna Stokland

Mange har allerede proklameret det højt og tydeligt at være veganer eller vegetar – samt at det at reducere sit kødforbrug har en reel positiv indvirkning på miljøet. En kendsgerning der også fremhæves i en rapport fra IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), hvor det at spise vegansk præsenteres som en konkret løsning til at mindske udledningen af drivhusgasser.

Veganske muligheder er i stigende grad tilgængelige i supermarkeder og restauranter – for ikke at nævne de mange kogebøger, der udelukkende er dedikeret til den veganske kost.

Vi ved alle, at det at være veganer (når det praktiseres godt) kan have en positiv indvirkning på både din sundhed og miljøet. Men med en bølge af information om emnet, kan man hurtigt føle sig overvældet. Så uanset om du allerede er veganer eller bare overvejer at booste din vegetariske kost, får du her hovedargumenterne til fordel for vegansk kost i lyset af den aktuelle klimakrise.

1. Landbrug og jordbund

I dag bruges en forbløffende stor mængde af planetens jord til kvægdrift. Ifølge en rapport fra 2018 i tidsskriftet Science, fylder produktion af kød, fisk, æg og mejeriprodukter 83% af den benyttede jord i verden. Selv animalske produkter med den laveste effekt overstiger gennemsnittet af de plantebaserede alternativer. Derfor ser en stigende andel af plantebaseret produktion ud til at være en levedygtig løsning – i hvert fald hvis vi vil fortsætte med at fodre planeten ordentligt i den nærmeste fremtid.

2. Vand og forurening

Tallene for de mængder af vand, der bruges i dyreindustrien, er svimlende. For at producere ét kilo oksekød bruges der 13.000 liter vand – mens den samme mængde af majs kræver knap 500 liter vand. Udover at animalsk produktion bruger enorme mængder af vand, foruener det også vores grundvand, da det animalske affald ryger ned i vandvejene. En reduktion i animalsk produktion kombineret med en stigning i efterspørgslen efter produkter af vegetabilsk oprindelse vil umiddelbart have en indvirkning på tilstanden af klodens vandressourcer.

3. Energi og drivhusgasmissioner

Fra fodring af husdyr til transport og nedkøling af dem, bruger hvert trin i husdyrkæden en enorm mængde ressourcer (plantebaserede produkter anvender også dette, men dens virkning er betydeligt mere begrænset). Ifølge en rapport fra FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) er oksekød og mejeriprodukter de største udledere. Med andre ord, for at bekæmpe klimakrisen bør vi straks vedtage den praksis, der er mest sandsynlig for at spare energiressourcer.

4. Bæredygtighed og etik

Valget om at opgive kød kan bygges op omkring forskellige motiver: at reducere spild og fremme et bæredygtigt system eller at respektere principperne om dyre- og miljøvelfærd. Ja, at være veganer er et personligt valg, der involverer dybegående transformation, men det er også et alternativ, som vi alle kan benytte os af for at begynde at se resultater på global – og planetarisk – skala.