Kulturnatten 2021.
© Maria Sattrup / Sattrup & Høst

Ajour: Fra fransk knowhow til mongolsk nomadedrama

En ny uge står for døren, og den byder blandt andet på en ny udgivelse fra en kendt forfatter og en udstilling, hvor du kan blive klogere på det franske modehus Hermès. Læs med her, hvor vi guider dig gennem ugens vigtigste mode- og kulturbegivenheder.

Event: Kulturnatten i København

Start weekenden med at få fyldt godt op på kultur-kontoen, når både store og små kulturinstitutioner inviterer indenfor til flere hundrede forskellige særarrangementer i København, alt imens lysinstallationer vil lyse byen op.

Kulturlivet har det sidste halvandet år været tørlagt, men er nu endelig åbnet op igen. Det betyder, at de næsten 250 forskellige arrangører glæder sig endnu mere, end de plejer, til at vise, hvad de har at byde på.

I løbet af Kulturnatten kan du for eksempel besøge Cinemateket, som blandt andet afholder arrangementet Hvad kan vi lære af afrikanske film?. Her står filmformidler Awa Konaté klar til at give sit svar på spørgsmålet, ligesom hun vil vise en af sine yndlingskortfilm fra kontinentet. Derudover kan du tage på Skandinavisk Yoga og Meditationsskole, hvor blandt andet åndedrætsøvelser og afspænding er i fokus.

Kulturnatten foregår i København og på Frederiksberg 15. oktober fra klokken 18. Se hele programmet på Kulturnatten.dk.

Brug efterårsferien på at tage i biografen og se 'Den gyldne jord'.
© ØFP/Den gyldne jord

Film: Nyt drama fra prisvindende instruktør

Efterårsvejret kalder på film og indendørs hygge. Derfor kan du med god samvittighed læne dig godt tilbage i sædet, når den nye film Den gyldne jord ruller over skærmen rundt omkring i landets biografer.

Den gyldne jord er et drama om en familie, der lever en fredfyldt tilværelse i et nomadesamfund i Mongoliet. Men illegale guldgravere og internationale mineselskaber truer med at ødelægge deres jord og forsøger at presse samfundets familier til at flytte til storbyen. Kan familierne stå imod? Eller ender de med at tage imod pengene og flytte til storbyen?

Bag filmen står den prisvindende mongolske instruktør Byambasuren Davaa.

'Den gyldne jord' har premiere 14. oktober i landets biografer. Læs mere om, hvor du kan se filmen, på Kino.dk.

En forfatters dagbog 2010-2020.
© Suzanne Brøgger

Bøger: En forfatters dagbog

En forfatters dagbog 2010-2020 er en dagbog med længere refleksioner skrevet i årene 2010-20. I dagbogen beskrives hverdagslivet på landet, rejser og begivenheder, mens der bliver kommenteret på den samfundsmæssige og politiske udvikling. Dagbogen er skrevet af Suzanne Brøgger, som gennem årene har vundet adskillige priser og er kendt for sine mange litterære udgivelser, hvor hun blandt andet har udfordret kernefamilien og den vestlige kulturs livsform.

'En forfatters dagbog 2010-2020' kan købes hos forlaget Gyldendal fra 12. oktober. Pris: 270 kroner på Gyldendal.dk.

'Hermés in the making' åbner i efterårsferien.
© Hermés

Mode: Kom tæt på det franske modehus Hermès

Snart kan du komme helt tæt på det franske modehus Hermès, når eventet Hermès in the Making løber af stablen – en udstilling, der er inspireret af Hermès' fire fokuspunkter: bevarelse og videregivelse af knowhow, respekt for og kvalitet i materialer, langsigtet engagement og regional forankring.

På udstillingen kan du få et større indblik i, hvordan Hermès’ smukke detaljer kommer til, når 11 dygtige og højt specialiserede kunsthåndværkere inden for blandt andet ure og tasker sidder klar til at vise dig og fortælle om, hvordan de arbejder. Derudover kan du blandt andet deltage i en workshop, der sætter fokus på fingerfærdighed, og se en kortfilm om Hermès' engagement i bæredygtig udvikling.

Udstillingen har verdenspremiere i København, inden den efterfølgende rejser videre til en række forskellige byer i USA.

'Hermès in the Making' åbner på Dansk Arkitektur Center 15. oktober til Kulturnatten og kan besøges indtil 24. oktober. Der er gratis adgang. Læs mere om eventet på Dac.dk.