Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Chris Pedersen, kulturredaktør Loud © PR

Chris Pedersen: 10 ting, jeg har lært af coronakrisen

Vilde tider skaber vilde følelser og skærper blikket. Chris Pedersen, kulturredaktør på den nye radiokanal Loud, deler de tips, erfaringer og klarsyn, som karantænetiden allerede har givet ham

“What the fuck” tænkte jeg, da Mette Frederiksen for lidt over to uger siden bad danskerne om at holde os inden døre, skrue ned for tempoet og passe på os selv. Det var blot ét what the fuck-moment ud af mange. Og som kulturredaktør på en ny radiokanal med planlagt premiere midt i en global krise, der formentlig vil præge verden mange år fremover, er jeg ret sikker på, at der er endnu flere på vej.

Men er der noget lære? Et par tips at dele eller blot nogle lektier, som jeg har skrevet ned i min Smythson? Det tror jeg, og de kommer her.

Chris Pedersen Loud redaktion © Privatfoto

Loud-redaktionen i Chris Pedersens stue.

1. Lad os starte med de digitale møder på arbejdet. De er faktisk ret optur. Man afbryder hinanden mindre, kigger hinanden i øjnene, og det er derfor lidt sværere at gemme sig ovre i hjørnet med en mobil under bordet, hvor man tjekker Instagram, Facebook og TikTok fremfor at deltage i ofte alt for lange samtaler, der ingen vegne fører.

2. Men de digitale møder har også potentialet til at blive ret nedtur, hvis man – som jeg – ikke er vildt glad for at have bukser på i privaten, og pludselig kommer til at rejse mig op fra skrivebordet og så stå overfor min redaktion i hvid skjorte og underbukser. Det er ikke chikt og alt for intimt.

3. Apropos intimt kan det også betragtes lidt som en gave at blive lukket helt ind i privaten med støvede bogreoler, krøllede trøjer og krøllede ansigter. Som en af mine nye kollegaer sagde: “Under normale omstændigheder havde vi skulle bruge lang tid på at lære hinanden at kende. Men nu har jeg set jeres stuer og soveværelser, set jer når I lige er stået op, og set dig Chris i dine underbukser – så kan det da ikke blive mere privat.”

4. Træk vejret før du kommenterer en post eller sender en mail. Vilde tider skaber vilde følelser, som du formentlig ikke har lyst til bliver skrevet ind på din Wikipedia. Så træk vejret, når du ser en sølvpapirhat, der konspirerer. Er det vigtigt at kommentere på? Hvad får du ud af den? Og har du virkelig lyst til at tage den konfrontation? Mit bud er nej, og hvis du er tvivl om, hvad jeg mener, så tjek Mai Manniche på Facebook. Tippet kan i øvrigt overføres direkte på dit kærlighedsliv. Læs tekst, tjek puls, og træk vejret. Så svar.

5. Vi kan stemme med pengepungen. Aldrig har det været mere tydeligt, at vores forbrug kan forandre verden, for hvor vælger du at lægge dine penge fremover? Hos de små designbutikker, der bidrager til bybilledet, eller de globale webshops, der støvsuger markedet? Streamer du dansk musik eller Katy Perry? Kriser skærper blikket, og måske det ikke er så dumt?

Jeffree Star Cosmetics © Jeffree Star Cosmetics

YouTube-fænomen og beautymogul Jeffree Star.

6. Brug krisen til at udvide grænserne og opleve noget nyt. Bænket i hjemmet er der tid nok både til at tjekke Instagram og læse en roman, der får hjernen til rumstere. Som Pesten af Albert Camus, Lykke Per eller Madame Bovary. Eller du kan stifte bekendtskab med YouTube-stjernen Jeffree Starr, som har skabt et skønhedsimperie ved at teste luksus-foundations og discount-øjenskygger. Han er vidunderlig. Vidunderlig.

7. Drøm mere.

8. Elsk mere, også når det gælder one night stands og tilfældige flammer. Jeg tror, det er Suzanne Brøgger, som har sagt, at hun var glad for at have haft en sund appetit på mænd som ung. Så kunne hun huske tilbage på en rainy day, og helt ærligt. Det er nu. Rainy days.

9. Vis omsorg. Overfor andre og overfor dig selv. Det er råt lige nu, og det er så let at slå sig selv i hovedet med alt det, man kunne have gjort i stedet for at ligge i sofaen og se RuPaul’s Drag Race, når man burde stresse over sin fremtid, massere ansigtet i Rudolph Care, få styr på pensionen og styr på vægten. Men hey, det er lige meget det hele, hvis det hele sejler. Så pas på dig selv, og tilgiv dig selv, når du fejler. Det er fucked derude lige nu. Men: “when life gives you lemons, make lemonade”.

10. Drop ambitionerne om alt det, du skal læse, lave, se og træne. Drik et glas vin i stedet, spis fuldfed creme fraiche, og tag en lur. Der er intet at nå kun dig at passe på.

Mere om Kultur? Få Costumes nyhedsbrev