Se den nye serie Halston på Netflix
© ATSUSHI NISHIJIMA/NETFLIX

Costume Ajour: Fortællinger om fremtiden og fortiden

I uge 19 kan du både glæde dig til refleksioner over livet efter covid-19 og tilbageblik på vores historie – særligt på de kvinder, som ikke fik deres fortjente plads i historiebøgerne.

Litteratur: Refleksioner over fremtiden

Hvilken verden venter os på den anden side af covid-19? Det spørgsmål stiller Store Vega til arrangementet Digte & Lyd, hvor udvalgte aktuelle forfattere og musikere byder på refleksioner over fremtiden – herunder hvilke eksistentielle, politiske og miljømæssige udfordringer, mennesket nu står over for. Aftenens vært er Ane Cortzen, og blandt de optrædende finder du navne som Aaiún Nin, Caspar Eric og Leonora Christina Skov.

'Digte & Lyd vol. 7' kan opleves på Store Vega søndag 16. maj kl. 20.30. Billetter koster 310 kroner og kan købes hos Vega.dk.

Kunst: Mellem verdener

Med sine portrætter af orientalske kvinder formåede polsk-danske Elisabeth Jerichau-Baumann – som en af de få kvindelige kunstnere i 1800-tallet – at skrive sig ind i den europæiske kunsthistorie. Nu kan du opleve en række af hendes værker på ARoS i Aarhus, som med udstillingen Elisabeth Jerichau-Baumann – mellem verdener kaster et blik tilbage på kunstneren, der gennem hele sit liv kæmpede for sin egen individuelle frigørelse som både kunstner og kvinde.

Udstillingen 'Elisabeth Jerichau-Baumann – mellem verdener' kan opleves på ARoS fra 7. maj til 12. september.

Læs den nye roman Kvinde kend din historie
© Gyldendal

Bøger: Kvinde kend din historie

Jo bedre vi kender vores fortid, jo bedre kan vi forstå vores nutid og skabe den fremtid, vi ønsker. Det er logikken bag historiker Gry Jexens nye bog Kvinde kend din historie, som indeholder portrætter af 50 kvinder, der har levet i Danmark i løbet af de seneste 500 år – blandt andre Dea Trier Mørch og Lili Ilse Elvenes. Bogen er en fortsættelse af Gry Jexens podcast af samme navn, hvor hun i selskab med forskellige gæster skriver de ofte glemte kvinder tilbage ind i historiebøgerne.

'Kvinde kend din historie' udkommer hos Gyldendal 11. maj til cirka 300 kr. Læs mere hos Gyldendal.dk.

Streaming: Fortællingen om et modeikon

Under brandnavnet Halston blev designeren Roy Halston Frowick et af 1970’ernes og 1980’ernes mest indflydelsesrige modeikoner. I den nye Netflix-serie Halston følger vi, hvordan designeren steg til tops i modeverdenen og klædte kvinder som Bianca Jagger, Iman og Jackie Kennedy på – men også, hvordan konkurrenter nådesløst forsøgte at sætte en stopper for hans succes, og hvordan hans liv som konsekvens begyndte at løbe af sporet. I hovedrollen som Halston finder du Ewan McGregor (kendt for blandt andet Moulin Rouge og Star Wars).

'Halston' har premiere på Netflix 14. maj.