
De største fejl, kvinder begår til jobsamtaler
Skal du til jobsamtale? Har du styr på cv, påklædning og de gode spørgsmål? Læs med, og undgå de typiske fejl, som kvinder laver til jobsamtaler
AfJobsamtaler er nervepirrerende, og selvom vi forbereder os hjemmefra, kan vi, i kampens hede, komme til at dumme os.
Nogle gange er det bedre at vide, hvad vi IKKE skal gøre, når vi sidder i den varme stol. Derfor har vi allierets os med vores jobsamtale-ekspert, chefkonsulent ved Akademikernes A-kasse Karen Lundby Nordenbo, og samlet seks af de største jobsamtalefejl, som især kvinder har en tendens til at begå – og hvordan du undgår dem.
Fejl 1: Du kender ikke til virksomheden
Denne fejl begås af kvinder såvel som mænd. Det er generelt en stor fejl, hvis du ikke sætter dig ind i den virksomhed, hvor du har søgt arbejde. At kende til virksomheden viser, at du tager arbejdet seriøst, at du er detaljeorienteret og at du er effektiv.
Så gør dit forarbejde. Karen Lundby Nordenbo anbefaler, at du undersøger virksomhedens hjemmeside og sætter dig ind i dens værdigrundlag og dna. Det vigtigste er, at du fokuserer på, hvad du kan tilbyde, og hvorfor du ønsker at arbejde hos virksomheden.
Fejl 2: Du taler ikke med selvtillid og autoritet
Vi kvinder har en tendens til tale os selv ned og underminere os selv i jobsamtalesituationen. Det kan især være svært for en nyuddannet at virke autoritær og selvsikker, når det kommer til at sætte ord på kompetencer. Et godt råd er at fokusere på dine styrker frem for, hvad du ikke er god til.
Fejl 5: Du undervurderer dig selv
Ifølge Karen Lundby Nordenbo har kvinder, modsat mænd, en tendens til at holde sig tilbage i jobsamtalesituationen. Vi skal være stolte over vores præstationer og modige nok til at sige, at vi kan varetage jobbet, og at vi fortjener det. Med selvsikker og direkte kommunikation kommer man længst, understreger Karen Lundby Nordenbo.
Fejl 6: Du glemmer at stille spørgsmål
Karen Lundby Nordenbo understreger, at de fleste jobsamtaler er positive dialoger. Derfor forventer arbejdsgiver også, at der stilles spørgsmål i virksomhedens retning. Det handler ikke kun om, hvorvidt du er den rette til jobbet, men også om, hvorvidt jobbet er det rette for dig. Sørg for at gå derfra med alle de informationer, du behøver, for at tage en informeret beslutning.