
Derfor bør du kende Virginia Woolf
Du har hørt navnet, men hvem var Virginia Woolf egentlig? Her er fem ting, du skal vide om den skelsættende forfatter
AfHavde Virginia Woolf vidst, at hun ville blive obligatorisk læsning på feministisk pensum, at hun inspirerede til Oscar-vindende film, og at hendes kønsliberalistiske synspunkter ville være lige så aktuelle 90 år efter, hun pointerede dem, ville hendes kamp for sit forfatterskab, for at give kvinder en stemme i litteraturen, for et værelse, der var hendes eget, måske have været lidt lettere.
I klassikere som Til Fyret, Bølgerne, Mrs. Dalloway og Sit eget værelse bliver man draget ind i den Virginia Woolf’ske stream-of-consciousness, hvor mænd hævder sig på kvinders bekostning, og karakterers tankestrømme væver sig ind i og ud af hinanden, og indre monologer spejler verden, snarere end ydre handlinger.
Virginia Woolf er en af modernismens vigtigste kvindelige forfatterstemmer, og hendes syn på kønsroller og identitet er stadig – næsten skræmmende – relevant i dag. Her er fem grunde til, at du skal (gen) læse Virginia Woolf.
Virginia Woolf kredsede i hele sit forfatterskab om, hvad det vil sige at være kvinde, og udfordrede sin tids opfattelse af kvindens plads i hjemmet og i litteraturen, ligestilling og kønsidentitet – alt det, der optog hende selv op igennem 1920’erne og 30’erne. Det fik i 70’erne, 30 år efter Virginia Woolfs død, feministbevægelsen til at sætte hendes forfatterskab op på en piedestal og var med til at definere genren ‘kvindelitteratur’ som et positivt begreb, fremfor tidligere termer som ‘guvernantelitteratur’ og ‘dameromaner’, der blev anset som værende for ‘det svage køn’.
Virginia Woolf skrev, stort set fra hun kunne sætte bogstaver sammen til ord og indgav allerede som 8-årig en novelle i en aviskonkurrence. Hendes forfatterskab bredte sig over romaner, noveller, essays, biografier, skuespil, brevkorrespondancer og dagbogsskrivning. Hun holdt forelæsninger på Cambridge Universitys kvinde-afdelinger – det var blandt andet dertil, hun skrev de essays, som senere skulle blive til Sit eget værelse, hvor hun side efter side argumenterer for kvinders ret til selvstændighed og økonomisk uafhængighed.
Romanen finder sted efter 1. Verdenskrig, og Woolf kommer også omkring posttraumatisk stress som psykisk sygdom på et tidspunkt, hvor ingen endnu havde givet den et navn. Derudover kan Mrs. Dalloway læses som en kritik af det britiske bourgeoisi og dets konforme livsstil.
Igennem hele sit forfatterskab var Virginia Woolf meget inspireret af ‘de russiske kæmper’ Dostojevskij, Tolsoj og Turgenev, fra hvem hun adopterede tanken om et mere flydende og omskifteligt selv, og hvordan det er essentielt at være i kontakt med alle versioner af sig selv, uanset feminine eller maskuline egenskaber, for at kunne skrive autentisk.
Woolf selv har været forbillede for mange forfattere. Blandt andet danske Christina Hesselholdt, der I familiens skød har fundet inspiration til sin romans opbygning og hovedperson i Woolfs Til fyret, og i Camille – og resten af selskabet indgår en bid af Woolfs dagbogstekst, ligesom hovedpersonen, Camille, besøger Woolfs hus i Rodmell. Lone Hørslev er også stor Virginia Woolf-fan og har skelet til Mrs. Dalloway som inspiration til formen på sin roman Sorg og Camping.
Og alle slags kunstnere har igennem tiden ladet sig inspirere af Virginia Woolf. Museet The Tate St. Ives i Cornwall i England har netop vist udstillingen Virginia Woolf: An Exhibition Inspired by Her Writings, hvor 80 kvindelige kunstneres værker inspireret af Woolfs litteratur blev udstillet. Her kunne man blandt andre se den franske fotograf og billedkunstner Claude Cahun (1894-1954) – født Lucy Schwob – der bevægede sig i grænselandet mellem kvinde og mand, og som kontinuerligt arbejdede med at vise forskellige versioner af sig selv i sit arbejde i form af selvportrætter, hvor hun var klædt på både som mand og som kvinde – meget lig den inspiration, som Woolf fandt i de russiske forfattere om at være i kontakt med både sine maskuline og sine feminine sider.
4. Hun var interesseret i tøjs psykologiske effekt
Det er nok en overdrivelse at kalde Virginia Woolf et stilikon efter datidens standarder. Hun sås ofte i mere praktisk tøj, som højhalsede, blomstrede kjoler, lange, tykke strikcardigans, brede filthatte med lidt krøllede skygger – 20’ernes flapper-stil var ingen steder at spore. Hun havde dog den mest elegante profil og blev ofte fotograferet lidt fra siden, portrætter man blandt andet kunne finde i Vogue og Vanity Fair. Det let bølgende hår, skilt i midten og samlet i nakken, indrammede store længselsfulde øjne, høje kindben akkompagneret af runde kinder, en lang, statelig næse og en lille, spids mund med fyldige læber, der sjældent blev fanget i deres fulde bredde på billeder.
I dag bliver Virginia Woolf og hendes forfatterskab hele tiden genbesøgt af designere, som henter inspiration der – man kan se spor af Virginia Woolf i Célines androgyne jakkesæt, der er et nik til en mere flydende kønsidentitet, i Guccis forkærlighed for farverige, strikkede cardigans og små, blomstrede kjoler hos Paul & Joe.
Leonard og Virginia Woolf fik ingen børn, og der er spekulationer om, at Virginia Woolf blev misbrugt af sin stedbror som barn. På grund af det og efter flere skelsættende dødsfald i hendes nærmeste familie – hendes mor, søster, far og bror – var hun plaget af depressioner, hallucinationer, et selvmordsforsøg, maniske episoder og indlæggelser. Da hendes mentale tilstand i begyndelsen af 1941 igen begyndte at degenerere, fyldte hun lommerne med sten og gik ud i Ouse-floden og sank til bunds. Hun efterlod Leonard Woolf et afskedsbrev, hvori hun skrev, at han var alt, hvad hun havde drømt om. Hun blev 59 år.