© Rachel Martin / Unsplash

En hyldest til Harlem

Vilde røverhistorier møder kærlighedsbrev til Harlem i ny roman. Dén glæder Costumes konstituerede chefredaktør sig til at læse.

Spændingsroman aka røverhistorie aka kærlighedsbrev til Harlem. Så uimodståeligt præsenterer Politikens Forlag den dobbelte Pulitzervinder Colson Whiteheads nyeste roman Harlem Shuffle, der udkom 15. februar. Og det kan jeg ikke stå for.

Derfor glæder jeg mig til at læse romanen, der foregår i 1960’ernes Harlem og handler om møbelhandleren Carney, der gør sit bedste for at forsørge sig selv og sin familie i deres trange lejlighed med udsigt til højbanen. Så når hans fætter en gang imellem afleverer en halskæde eller to, spørger Carney ikke, hvor de kommer fra – og han kender en juveler downtown, der heller ikke stiller spørgsmål. Men en dag støder Carney sammen med en flok småforbrydere, der vil plyndre Hotel Theresa, Harlems svar på Waldorf Astoria, og pludselig er møbelhandlerens hverdag befolket af gangstere, lyssky politibetjente og andre suspekte typer.

Harlem Shuffle er en fortælling om en familie, om racisme og magt og ifølge de amerikanske anmeldelser er den befolket af farverige karakterer – blandt andre arbejderklassens kvinder, der ikke har meget til overs for mænds tåbeligheder.

Harlem Shuffle af Colson Whitehead er udkommet hos Politikens Forlag 15. februar 2022 og koster 300 kroner.