Equinox 1985
© DR

Er du vild med true crime? Så skal du høre denne podcast

Vi har fundet den perfekte podcast til de mørke og kolde januardage, som med garanti vil give dig kuldegysninger.

En forårsdag i 1985 kørte en københavnsk gymnasieklasse afsted på deres studentervognstur. Et sted undervejs forsvandt klassen ud i den blå luft – og man fandt aldrig deres lig eller så meget som ét eneste spor, der kunne indikere, hvad der var sket med de nyudklækkede studenter, som ingen så igen.

Hændelsen sendte dengang en bølge af chok og sorg ud over nationen. Mange år senere, i 2017, er mysteriet om gymnasieklassen fortsat uopklaret. Men sagen bliver genåbnet af filminstruktør Tea Lindeburg, da hun modtager et anonymt tip om, at den eneste overlevende fra klassen, en mand, har begået selvmord. På væggen bag sig har han skrevet to ting: "Ida" og "Equinox 1985".

Håndplukket til dig

Det er her, podcasten Equinox 1985 tager sin begyndelse – og lyder den bekendt, er der en god grund til det. Podcasten har nemlig lagt både navn og historie til den danske Netflix-serie Equinox, som udkom på streamingtjenesten i 2020.

Uanset om du har set serien eller ej, er podcasten bag bestemt et lyt værd. Selvom der er tale om en fiktiv fortælling, formår Equinox 1985 som få andre at skabe den helt rigtige nervepirrende true crime-følelse, når Tea Lindenburg afsnit for afsnit optrevler det tragiske mysterie og indhyller lytteren i et skrækscenarie af overnaturlige kræfter, sexritualer og en sektleder-lignende religionslærer.

Håndplukket til dig

Det vellykkede format, der sender kuldegysninger op og ned ad rygraden – også selvom der er tale om en hændelse, der aldrig er sket – skyldes nok især, at Equinox 1985 bevæger sig imellem fiktion og virkelighed. I fortællingen tager Tea Lindeburg udgangspunkt i sin egen opvækst på Østerbro, og historien omhandler naboer og venner, hun kendte i det virkelige liv. Den rigtige fortælling har dog fået et twist af vild fantasi, som tager dig med på en god, men skræmmende rejse fra Østerbros Kartoffelrækker i 80'erne til i dag, hvor Tea Lindeburg stiller spørgsmål som: Hvad skete der egentlig i 1985? Hvad vidste manden, der begik selvmord? Og hvorfor blev hændelsen glemt?

Hør podcasten på DR Lyd.