Gwyneth Paltrow i The Goop Lab
© Andres Otero / Wenn.com

Gwyneth Paltrow: Gal eller genial wellnessguru?

Har du hørt om vagina-duftlys, eller behandling med euforiserende stoffer og livsfarlige bistik? Gwyneth Paltrows alternative tilgang til wellness er omdrejningspunkt i ny Netflix-serie

Hun brød igennem i thrilleren Se7en, brillerede i komedien View from the Top, og vandt en Oscar for sin rolle i Shakespeare in Love.

Men trods sin bragende skuespilsucces, har Gwyneth Paltrow de seneste år skiftet det store lærred ud med en helt ny karriere, som er omdrejningspunktet i den aktuelle Netflix-serie The Goop Lab.

Gwyneth Paltrows livsstilsmærke Goop var en naturlig videreførelse af filmstjernens passion for sund mad og alternative behandlingsmetoder som cupping. Den smertelindrende behandling var uset i Hollywood, da Paltrow troppede op på den røde løber med cupping-mærker på ryggen i 2004 og fik medierne til at gå i selvsving.

Det blev starten på et kontroversielt, men succesfuldt wellnesseventyr.

Gwyneth Paltrow snakker om Goop-produkter i Jimmy Kimmel Live

Gwyneth Paltrow snakker om Goop-produkter i Jimmy Kimmel Live!.

© Wenn.com

Jadeæg og vagina-duftlys

Gwyneth Paltrow stiftede Goop i 2008, og navnet er sammensat af Gwyneth Paltrows initialer og to oo'er, da filmstjernen engang fik at vide, at alle succesfulde internetfirmaer har to oo'er i deres navn. De to bedst kendte eksempler hedder Google og Facebook.

Filmstjernens forkærlighed for det utraditionelle er et gennemgående tema hos Goop, der har været genstand for både kritik og deciderede søgsmål grundet salg af produkter som jadeæg til vaginal indførsel, en vibrator i 24 karatguld og senest duftlyset This Smells Like My Vagina, der gik viralt og straks blev udsolgt.

Goops vaginalæg blev solgt under påstand om at øge brugerens seksuelle energi, hvilket endte med at koste Paltrow dyrt i et forlig efter anklager om udokumenteret marketing. Men beløbet på 145.000 dollars var småpenge sammenlignet med de mange ekstra salg og klik, som medieomtalen medførte Goop.

Livsfarlige bistik

Goop beskæftiger sig også med anbefalinger af alternative metoder, og en af de mest omdiskuterede nåede medierne i 2016, da Paltrow i et interview med The New York Times afslørede, at hun brugte bistik til at behandle en gammel skade.

Den såkaldte bistikterapi er aldrig blevet blåstemplet af professionelle, og endte fatalt for en spansk kvinde, der fik en dødelig allergireaktion efter to år på metoden.

Selvom det selvsagt medførte yderligere kritik af det kontroversielle livsstilsunivers, resulterede det samtidig med endnu flere salg og endnu flere klik til Goop.

Gwyneth Paltrow på plakaten for Netflix-serien The Goop Lab.

Gwyneth Paltrow i en vagina og den ironiske tekst “nå nye dybder” på plakaten for Netflix' nye dokumentarserie The Goop Lab.

© Netflix

The Goop Lab

Seneste tiltag på Gwyneth Paltrows wellnessfærd er The Goop Lab, som kan ses på Netflix allerede nu.

Dokumentarserien på i alt seks afsnit introducerer seerne til forskellige alternative wellnessmetoder lige fra kuldeterapi og energihealing til euforiserende stoffer, som altsammen bliver testet af Goop-teamet.

Efter serien står man fortsat tilbage med spørgsmålet om, hvorvidt Paltrow er gal eller genial? Hvorvidt filmstjernen skal påtales wellnessguru kan utvivlsomt diskuteres, men én ting er sikker: Paltrow er karrierekvinde med stort K, som tjener milliarder på sit firma.

Og mon ikke, hun griner hele vejen til banken, når hun kan tage 500 kroner for et vagina-duftlys?