© DR

Matadors mor fylder 100 år

Vi ønsker stort tillykke til forfatterinden, debattøren og journalisten Lise Nørgaard!

I dag skal Dronning Margrethe sende en lykønskning af sted med posten, og konditoren skal sætte ekstra mange lys på lagkagen. Det er nemlig dagen, hvor forfatterinden, debattøren og journalisten Lise Nørgaard kan fejre intet mindre end sin 100-års fødselsdag.

Den folkekære og rebelske kvinde bag tv-klenodierne Matador og Huset på Christianshavn blev født i 1917 i et velstillet grossererhjem i Roskilde. Efter at have gået på husholdningsskole, som det hørte sig til for datidens kvinder, tilkæmpede hun sig i 1935 en elevplads på Roskilde Dagblad, der senere førte til job hos Politiken, ugebladet Hjemmet og Berlingske Tidende.

Med sin private og professionelle insisteren på kvinders ret til selvstændigt erhverv var Lise Nørgaard aktiv i kvindesagen, længe før den rigtig blev opfundet. En kamp, som blandt andet skilres i de selvbiografiske bøger Kun en pige og De sendte en dame, der senere blev filmatiseret.

Siden hun i 1978 satte Danmarks nok mest berømte fiktive by, Korsbæk, på kortet, er Lise Nørgaard selv blevet et lille stykke Danmarkshistorie. Og med god grund. For den charmerende rabenskralde har ikke bare en spændende karriere bag sig, men også en enestående virtuositet, der ikke er blevet mindre med alderen.

Vi ønsker stort tillykke og god fornøjelse med fejringen, der efter sigende skal bestå af cerutrygning og lancierdans.