Restaurant Gemyse i Tivoli
© Lina Ahnoff Photography

Redaktionens bedste december-tips

Magiske julelys, luksuriøs glögg og lækre småkager. Vi guider til de bedste oplevelser for både store og små i julemåneden.

Gemyses væksthus

Når du alligevel er i Tivoli for at beundre de snedækkede landskaber, den glitrende julepynt og de smukke julelys, kan du tage forbi restaurant Gemyse, der ligger i sin egen grønne oase inde i haven. Her kan du drikke et glas hvid æbleglögg i væksthuset – og så kan du passende tage et glas skumfiduser med ud til nogle af deres bålfade efterfølgende. Husk at bestille billetter til Tivoli her inden jeres besøg.

Fæld dit eget juletræ

Selvom byerne vrimler med juletræsboder, er der intet hyggeligere end at køre ud på landet og fælde sit eget juletræ. På Fældselvjuletræ.dk kan du finde en oversigt over alle de steder i landet, hvor det er muligt – blandt andet kan HC Juletræer i Lynge anbefales, da der også er masser af underholdning for de små i form af heste, kaniner og høns. Som en ekstra bonus er juletræerne ofte billigere, hvis man selv fælder dem, end hvis man køber dem inde i storbyerne.

Tag til juleballet

Hvis der er én forestilling, du skal se i december, så lad det være balletten Nøddeknækkeren på Det Kongelige Teater eller Musikhuset Aarhus. Historien om Marie, der får en magisk nøddeknækker i julegave af sin gudfar, sørger for øjeblikkelig julestemning hos både store og små. Billetter til det Det Kongelige Teater kan købes her og til Musikhuset Aarhus her.

Balletten Nøddeknækkeren på Det Kongelige Teater
© Henrik Stenberg

Magiske julelys

En både corona-venlig og anderledes juleoplevelse er at køre et smut forbi Angolavej på Amager eller LV Jensens Vej i Esbjerg. Når mørket falder på, tænder stort set alle parcelhuse på vejen deres utallige julelys, der er filmen Fars fede juleferie værdig. For at sørge for ekstra god julestemning, kan det anbefales at tage jeres yndlings-julegodter med i bilen.

Luksuriøs glögg

På R Vinbar ved Gammel Mønt har man kreeret årets mest luksuriøse og potente glögg ud fra mantraet om, at en glögg skal smage af noget. Bliv enten til et lækkert udvalg af snacks efterfølgende, eller smut forbi den klassiske Hviids Vinstue, og snup et glas til. Gerne et af de store – men husk at lade bilen stå efterfølgende.

Tacky julefilm

Hyggelige film med julemanden, nisser og rensdyr som fast interiør hører sig til i december. Sæt en af de gamle klassikere på, eller giv nogle af de nyeste en chance for at blive ny favorit. Har du brug for inspiration, kan du finde masser af forslag på vores liste over julens bedste film.

Fars fede juleferie
© Warner Bros.

Julebag med glitter på

Kagebagning bringer både julefred og -dufte. Sæt en dag af til at bage småkager med de små, og giv den gas med glimtende pynt og sød glasur. Brug for eksempel nedenstående opskrift på julesmåkager fra Børnenes Bagebog af Katrine Klinken, og stik kagerne ud i forskellige forme af alt fra nisser til hjerter og stjerner. Et godt tip er at lave en dobbeltportion af opskriften, så der er kager til hele måneden – og hele familien.

Opskrift: Julesmåkager i figurer (ca. 50 stk.)

Du skal bruge:
200 g koldt smør
300 g mel
100 g flormelis
1 æg
lidt mel til bordet

Fremgangsmåde:

  1. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det med mel, evt. i en foodprocessor, så det kommer til at ligne revet ost. Kom flormelis i.
  2. Tryk dejen sammen med æg uden at ælte den. Læg den i køleskabet i min. 1 time.
  3. Tænd ovnen på 200 grader.
  4. Drys lidt mel på bordet. Rul dejen ud, ca. 2 mm tyk, med en kagerulle. Hvis dejen er for varm, bliver den blød og må lidt tid i køleskabet igen.
  5. Stik den ud i forskellige former med julebageforme. Læg dem på en bageplade med bagepapir.
  6. Sæt bagepladen i midten af den varme ovn og bag kagerne i ca. 10 minutter, til de er let lysebrune.
  7. Lad dem køle af på en bagerist og pynt efterfølgende med glasur og krymmel.
Julesmåkager med glasur og krymmel