© Anna Stokland

Sådan sparer du penge, selvom du elsker at bruge dem

Vil du gerne blive bedre til at spare penge op – uden at du lægger mærke til det?

Verden består af to slags mennesker: dem, der har en opsparingskonto – med penge på – og dem, der ikke har.

Mange er gode til at lægge penge til side, undgå impulskøb og planlægge budgetter til månedens forbrug, men for andre er økonomi noget, som føles uhåndgribeligt, og derfor har pengene en tendens til at sive ud imellem fingrene på dem.

Hvis du også føler, at du har svært ved at holde styr på dit forbrug, og ofte undrer dig over, hvor dine hårdtjente penge forsvinder hen, så skal du læse videre. Herunder får du nemlig fire gode råd til, hvordan du kan begynde at spare penge op – uden at føle, at du sætter begrænsninger for dig selv.

Sådan sparer du penge

1. Lav en fast kontooverførsel

Hvis man selv skal beslutte, hvor meget man vil overføre til sin opsparingskonto hver måned, kan man let finde på undskyldninger, som forsvarer at beholde de ekstra penge til forbrug.

Derfor bør du lave en fast overførsel til din opsparingskonto, så du får lagt penge til side hver eneste måned.

2. Find ud af, hvad der udløser dit forbrug

For nogle er det venner, for andre er det ferie, og for nogle tredje er det ren og skær kedsomhed, der får dem til at bruge penge. Hvad end der får dig til at finde pengepungen frem, så gør dig bevidst om det, der oftest udløser dit forbrug, da du på den måde lettere kan ændre på dit mønster.

Hvis du for et eksempel har alle yndlingsbutikkerne placeret på din rute hjem fra arbejde eller skole, bør du ændre din rute, så du undgår spontan shopping.

3. Tag en tænkepause

Kender du følelsen af at have fortrudt et køb umiddelbart efter, du har tastet din kode på dankortterminalen? Det er nok, fordi du ikke først har stillet dig selv spørgsmålet: “Vil dette gøre mig glad?”.

Næste gang, at du står overfor et køb, skal du huske at give dig selv en tænkepause, og overveje, om det egentlig vil gøre dig rigtigt glad, eller på sigt give dig dårlig samvittighed.

4. Sæt et spændende mål

Når du har en god grund til at spare op, kan det straks gå hen at blive helt sjovt at lægge penge til side hver måned. Hvis du ved, at du siger nej til en friskpresset juice, eller tager bussen i stedet for en taxa, fordi dine penge skal gå til noget større og bedre, bliver det meget lettere at spare.

Så prøv at tænk over, hvad du gerne vil, men ikke har råd til lige nu – og se så, hvor hurtigt du kan få dit ønske opfyldt.

ALT DET, DU IKKE MÅ GÅ GLIP AF