Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

144267829-234757564794104-3526106576021907745-n-680x850 © The Food Factory / Julie Lykke Nielsen

Opskrift på den ultimative fastelavnsbolle

Kan du heller ikke få nok af fastelavnsboller? Her får du den ultimative opskrift på den gammeldags udgave med remonce og vaniljecreme.

Kan du heller ikke undgå fastelavnsbollerne, hvor end du går?

Vi når sjældent langt ind i et nyt år, før de dekorative fastelavnsboller har erstattet julekonfekten og honningkagerne og indtager ruderne hos bagerierne.

I år har hypen nået nye højder, og vi kan nærmest ikke åbne vores sociale medier eller gå en tur uden at støde på den populære bolle, som er kendt for sit lækre og snaskede indre. Jagten på den optimale fastelavnsbolle er for alvor gået ind, og det er efterhånden mere reglen end undtagelsen, at man må stå i meterlange køer hos bagerierne for at kunne spise sig igennem det store udbud af fastelavnsboller i alverdens afskygninger.

Selvom bageriernes udgaver er små gastronomiske kunstværker, kan intet slå hyggen ved de hjemmelavede slags. Derfor deler vi nedenfor opskriften på gode gammeldags fastelavnsboller med marcipanremonce og vaniljecreme fra madbloggen The Food Factory og den tilhørende Instagram-profil, hvor Julie Lykke Nielsen til daglig deler opskrifter på kager og bagværk.

God bagelyst!

144266633-172322054650058-2104992980718613581-n-680x907 © The Food Factory / Julie Lykke Nielsen

Fastelavnsboller med remonce og vaniljecreme (ca. 12 styk)

Fastelavnsbolledej
30 g gær
130 g smør
1,75 dl sødmælk
1 æg
2 tsk vaniljesukker
40 gram sukker
1/2 tsk salt
450 g hvedemel
1 æg til pensling

Fremgangsmåde:

  1. Kom smørret i en gryde, og smelt det. Når smørret er smeltet, tages gryden af varmen, og mælken tilsættes.
  2. I en stor røreskål (jeg bruger min røremaskine til at røre dejen sammen, så brug den, hvis du gør det samme) smuldres gæren, og mælke-smørblandingen hældes over. Opløs gæren.
  3. Tilsæt ægget, vaniljesukker, sukker, salt og melet. Sæt røremaskinen i gang på lav til middel hastighed. Det tager cirka 8 minutter på røremaskinen, før dejen begynder at slippe skålens kanter helt, så vær tålmodig.
  4. Dejen er klar, når den er glat og blank og slipper skålens kanter.
  5. Læg et viskestykke over dejen, og lad den hæve lunt i en times tid.

Vaniljecreme
1 tsk vaniljepasta (eller en vaniljestang)
2,5 dl sødmælk
80 g sukker
2 æggeblommer
20 g maizena
En smule salt

Fremgangsmåde:

  1. Kom sødmælk, vaniljekorn og 60 gram af sukkeret i en gryde, og varm det op til kogepunktet.
  2. Kom resten af sukkeret i en skål sammen med æggeblommer og maizena, og rør det sammen.
  3. Hæld nu halvdelen af den varme mælk over æggeblandingen under piskning.
  4. Sæt det mælk, der stadig er i gryden, til at koge, og hæld så ægge-mælkeblandingen ned i gryden, mens du pisker.
  5. Skru ned for varmen, og fortsæt med at piske i nogle minutter, mens cremen tykner – dette er for at fjerne en eventuel smag af maizena.
  6. Hæld cremen i en skål, smag den til med en smule salt, og læg et stykke husholdningsfilm helt ned på cremen, så den ikke danner skind.
  7. Stil den på køl, mens dejen hæver.

Remonce
100 g marcipan
80 g smør (blødt)
80 g rørsukker

Fremgangsmåde:

  1. Riv marcipanen, og pisk det kort sammen med smør og sukker til en lækker remonce.
144326006-425484538567638-2030395641589375527-n-680x850 © The Food Factory / Julie Lykke Nielsen

Fastelavnsboller
Fremgangsmåde:

  1. Rul dejen ud til en firkant på 0,5 cm i tykkelse. Del dejen i 12 lige store firkanter. Fordel en spiseske af cremen og en spiseske af remoncen på hver firkant.
  2. Fold hvert hjørne rundt op om fyldet, og luk herefter de åbne huller ved at trykke dejen sammen med tommelfingeren og pegefingeren. Det er en vigtig proces, så giv dig god tid til det (ingen gider at spise fastelavnsboller uden fyld!)
  3. Læg bollerne med lukningen nedad på en bageplade med bagepapir på.
  4. Gentag med alle fastelavnsbollerne, men læg kun 6 på hver plade, så de har plads.
  5. Dæk bagepladen med et viskestykke, og lad dem efterhæve i en times tid, mens du varmer ovnen op til 200 grader.
  6. Pensl bollerne med sammenpisket æg – sørg for at gøre det grundigt på hele bollen, så bliver den flot blank overalt.
  7. Bag fastelavnsbollerne i 13 minutter ved 200 grader. Lad fastelavnsbollerne køle helt af på pladen, inden du flytter dem.

Lyserød glasur
150 g flormelis
En smule æggehvide
Lyserød pastafarve
Evt. pynt: Jeg bruger krymmel fra Odense Marcipan

Fremgangsmåde:

  1. Kom flormelis i en skål, og tilsæt en smule æggehvide (start med en teskefuld) samt en lille smule pastafarve.
  2. Konsistensen skal være rimelig tyk, for at glasuren ikke løber af fastelavnsbollen.
  3. Kom en teskefuld glasur på hver bolle, og drys eventuelt med pynt.

Sådan opbevarer du dine fastelavnsboller

Fastelavnsbollerne holder sig bedst i en pose ved stuetemperatur. Hvis du ikke serverer alle bollerne, så vent med at pynte dem med glasur eller chokolade, da du så kan varme bollerne op inden servering, så de er lune igen.
Jeg plejer at varme dem i 30-60 sekunder i mikroovnen, hvorefter jeg pynter med glasur/chokolade. Så er de som nybagte igen.

Mere om Opskrifter? Få Costumes nyhedsbrev